De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

LangZullenWeLezen

We kijken vaak naar tv-programma’s en series zonder te weten dat ze eigenlijk gebaseerd zijn op boeken. Eind vorig jaar werd de serie ‘Normal People’, naar het gelijknamige boek van de Ierse bestsellerauteur Sally Rooney, bij ons uitgezonden op Canvas. De reeks was een laaiend succes en vele fans trokken daarna naar de boekhandel om het boek aan te schaffen. Nu pakt Canvas vanaf 2 oktober uit met de serie ‘Conversations with Friends’ gebaseerd op het debuut van Rooney. De ideale gelegenheid om even te grasduinen in het VRT-aanbod op zoek naar programma’s, documentaires en series die ook in boekvorm bestaan. Is het boek nu beter? Aan jou om dat uit te maken.

1. Gesprekken met vrienden - Sally Rooney

Conversations with Friends’ gaat over de complexe vierhoeksrelatie tussen twee jonge vrouwen, vriendinnen en voormalige liefdespartners, en een iets ouder koppel. Het is het oude verhaal van de liefde in nieuwe tijden. Tijden waarin de liefde wellicht vrijer en toegankelijker is dan ooit, maar misschien ook ingewikkelder. Dat was ook het verhaal van ‘Normal People’, waarin Connell en Marianne jarenlang worstelden met hun relatie en hun gevoelens. Die gelijkenis is geen toeval natuurlijk, want beide verhalen komen uit de koker van Sally Rooney (°1991). Beide romans waren een instant succes en kregen veel lof voor de manier waarop ze de gevoelswereld van de millennials capteerden, een generatie waarvan Rooney zelf een literair uithangbord is geworden.

Stubru-presentatrice Fien Germijns tipte ‘Normal people’ bij VRT NWS en ook Heidi Lenaerts is fan.

‘Conversations with Friends’ is vanaf 2 oktober te zien op Canvas en staat meteen integraal op VRT MAX.

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  2. Heizel 1985, het drama door de ogen van wie erbij was - Geert Clerbout

  Vanaf 23 september zal de driedelige reeks ‘Heizel 1985’ met sportjournalist Frank Raes te zien zijn op Canvas en VRT MAX. Raes was zelf als reporter aanwezig bij de finale van de Europacup I tussen het Engelse Liverpool en de Italiaanse ploeg Juventus in het Brusselse Heizelstadion. Voor de wedstrijd ontstond er paniek in een van de supportersvakken, waarna duizenden mensen elkaar vertrappelden in een poging om het vak te verlaten. In totaal kwamen 39 mensen daarbij om het leven en raakten ongeveer 400 mensen gewond. Nu, 37 jaar later, gaat Frank Raes in gesprek met andere ooggetuigen van het Heizeldrama: supporters, mensen van de ordediensten, hulpverleners, organisatoren, spelers en journalisten. Samen met de reeks ‘Heizel 1985’ zal het gelijknamige boek van Geert Clerbout verschijnen waarin de eindredacteur de voornaamste getuigenissen uit de reeks bundelt.

  Bekijk 'Heizel 1985' vanaf 23 september op VRT MAX.

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  3. Nieuw België, een migratiegeschiedenis - Tom Naegels

  Vorig jaar liep op Canvas de reeks ‘Kinderen van de migratie’ waaraan schrijver en journalist Tom Naegels meewerkte als adviseur van de redactie. In dezelfde periode verscheen Naegels eigen boek ‘Nieuw België’ waarin de auteur de migratiegeschiedenis van ons land van WO II tot de jaren 70 in kaart bracht. Zes jaar lang werkt Naegels aan dit huzarenstukje. Hij dook in allerlei archieven om informatie te verzamelen over het migratiebeleid van ons land. Zijn werk werd recent nog beloond met de eerste prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar.

  Lees ook: Tom Naegels wint eerste prijs 'Belangrijkste Boek van het jaar' voor 'Nieuw België, een migratiegeschiedenis'

  Bekijk 'Kinderen van de migratie' op VRT MAX.

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  4. Ik dacht dat ik een kleine familie had - Martin Heylen

  Martin Heylen reisde voor zijn programma’s al de halve wereldbol af. Hij ging ‘Terug naar Siberië’ en maakte een reis door Afrika in het voetspoor van Stanley en Livingstone. Zijn volgende roadtrip is veel persoonlijker. In ‘Uncle Martin’, dat vanaf 27 september op Eén te zien is, gaat Heylen in de VS op zoek naar zijn Amerikaanse bloedverwanten. Toen de programmamaker een tijdje terug de passagierslijsten van de Red Star Line in handen kreeg, ontdekte hij dat een hele tak van zijn familie ooit de overtocht naar Amerika gemaakt heeft. ‘Ik dacht dat ik een kleine familie had’ is de neerslag van Martin Heylens zoektocht. Een meeslepend verhaal dat zeker herkenbaar is voor iedereen die op zoek is naar familiebanden of van wie familie ooit naar Amerika of Canada immigreerde.

  Bekijk 'Uncle Martin' vanaf 27 september op VRT MAX.

  Het boek ligt vanaf 13 oktober in de winkel.

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  5. Das Boot - Lothar-Günther Buchheim

  Op VRT MAX kan je de succesvolle serie 'Das Boot' bekijken, een vervolg op de gelijknamige film uit 1981 van de Duitse regisseur Wolfgang Petersen. Maar wist je dat beide scenario’s eigenlijk gebaseerd zijn op een roman van de Duitse schrijver Lothar-Günther Buchheim? In ‘Das Boot’ verwerkt de auteur zijn eigen ervaringen als oorlogsverslaggever aan boord van de onderzeeër U-96 tijdens WOII. Het boek gaat over een nazi-duikboot die tijdens een missie op de Middellandse zee getroffen wordt en bijna voorgoed op de zeebodem belandt. Bucheims succesroman probeert, net zoals de serie en de film, het benauwende gevoel aan boord van een U-boot zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven.

  Bekijk 'Das Boot' op VRT MAX.

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  6. Dagboek van een kaping - James Law

  De Canvas-documentaire ‘De kaping van de Pompeï’ vertelt het verhaal van het Belgische schip Pompeï dat in 2009 op de Indische oceaan gekaapt werd door Somalische piraten. James Law, de tweede stuurman aan boord, hield tijdens de 71 dagen durende kaping nauwgezet een dagboek bij. Bijna hadden de kapers zijn dagboek in beslag genomen, maar Law verstopte delen ervan onder zijn matras en in het valse plafond van zijn kooi. ‘Dagboek van een kaping’ is het zenuwslopende verslag van de 71 dagen die het leven van James Law helemaal veranderd hebben.

  Bekijk 'De kaping van de Pompeï' op VRT MAX.

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  7. Ronduit, aantekeningen van een possibilist - Caroline Pauwels

  Op 5 augustus 2022 overleed Caroline Pauwels, ererector van de VUB. Canvas volgde haar het afgelopen jaar, vier seizoenen lang. De Canvas-documentaire ‘De vier seizoenen van Caroline Pauwels’ is vanaf 26 september te zien en geeft een inkijk in het leven van deze bewonderenswaardige vrouw. In haar laatste boek ‘Ronduit’ beschrijft Pauwels hoe ze een possibilist geworden is. Een inspirerend boek over het geloof in de mogelijkheid van een betere toekomst.

  Een jaar geleden was Caroline Pauwels te gast in De Afspraak op Canvas over haar boek ‘Ronduit’.

  Bekijk 'De vier seizoenen van Caroline Pauwels' vanaf 26 september op VRT MAX.

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  8. Codenaam Villanelle - Luke Jennings

  Sinds kort kunt u het vierde seizoen van ‘Killing Eve’ bekijken op VRT MAX. De bedenker van het kat-en-muisspel tussen MI5-veiligheidsagente Eve en huurmoordenares Villanelle is de Britse schrijver Luke Jennings. Onder de titel ‘Codenaam Villanelle’ verzamelde Jennings drie novelles met Eve en Villenella in de hoofdrollen. Een echt aanrader voor de thrillerfanaten.

  De vier seizoenen van 'Killing Eve' zijn integraal beschikbaar op VRT MAX.

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  9. Wandelboek onze natuur - Michaël Cassaert

  Momenteel loopt de documentairefilm ‘Onze natuur’ in de Belgische zalen. In januari 2023 zal de documentaire ook op Canvas te zien zijn. Maar wie niet langer wil wachten, kan nu al zelf op verkenningstocht doorheen de natuur met het ‘Wandelboek onze natuur’ van natuur- en landschapsbeheerder Michaël Cassaert. Via 20 uitgestippelde wandelingen wijst hij je de weg doorheen het wilde België en de iconische natuurgebieden van Vlaanderen.

  Meer over ‘Onze natuur’ lees je op vrtnws.be

  Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm

  10. Ben je bang in het bos, Grote Wolf? - Jan de Kinder

  De kleinsten onder ons kunnen op Ketnet kijken naar ‘De mooiste sprookjes van Grimm’, een reeks verfilmingen van de leukste sprookjes van de gebroeders Grimm. Maar het is nog fijn om al lezend zelf de sprookjes van Grimm in te duiken. Bijvoorbeeld met het voorleesboek ‘Ben je bang in het bos, Grote Wolf?’. Jan de Kinder maakte een grappige bewerking van een van de bekendste sprookjes van de gebroeders Grimm: Roodkapje.

  Geen tijd om dit boek zelf voor te lezen aan je kleine spruit? In ‘De Voorleesclub’ las Dominique Van Malder het boek voor aan zijn vriendje Ingmar.

  Bekijk 'De mooiste sprookjes van Grimm' op VRT MAX.

   Top 10 series en documentaires op VRT MAX in boekvorm
   Deel dit artikel

   Nog meer boekennieuws op

   Kom erbij en lees mee.

   Begint het te kriebelen?

   Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
   Laat het leesplezier beginnen!

   Log in met je VRT profiel

   Meer leesplezier?

   Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
   We sturen je elke week een verse update!

   Schrijf je in op de nieuwsbrief