De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

10 boekenclubs van beroemdheden

LangZullenWeLezen

Boekenclubs zijn hipper dan ooit tevoren. Overal schieten leesgroepen uit de grond en dankzij sociale media is hun bereik oneindig. Ook ‘celebrities’ delen maar al te graag hun boekentips online. ‘Oprah’s Book Club’ klinkt misschien al bekend in de oren, maar wist je dat Camilla Parker Bowles ook haar eigen koninklijke leestips deelt?

Wij verzamelden tien internationale boekenclubs waar bekende gezichten je uitnodigen om samen te lezen. Van de zangeres van ‘Florence and the Machine’ tot mensenrechtenactiviste Malala: duik in ons lijstje van bekende boekenwurmen om inspiratie op te doen voor je volgende boek!

1. 'Reese's Book Club' - Reese Witherspoon

De Amerikaanse actrice Reese Witherspoon zet zich al lang in voor vrouwenrechten. Zo richtte ze in 2012 een productiehuis op om meer sterke vrouwelijke hoofdrollen vertolkt te zien. Met haar boekenclub houdt ze hetzelfde doel voor ogen: een podium geven voor verhalen waar vrouwen centraal staan.

Elke maand kiest Reese een boek uit om samen te lezen. De selectie van de afgelopen maanden bestond onder andere uit ‘Het eiland van verdwenen bomen’ van Elif Shafak en ‘Het papieren paleis’ van Miranda Cowley Heller. Deelnemen is gratis: je kan ‘Reese’s Book Club’ volgen op Instagram of de app downloaden, waar je toegang krijgt tot gesprekken, evenementen en meer.

Voor oktober leest Reese ‘Onze verloren harten’ van Celeste Ng.

Meer info vind je op de website van ‘Reese’s Book Club’.

10 boekenclubs van beroemdheden

2. 'Literati Book Club: Fearless' - Malala Yousafzai

Malala Yousafzai, de Pakistaanse mensenrechtenactiviste en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, wil met haar 'Fearless' boekenclub mensen wereldwijd inspireren. Ze heeft een voorliefde voor verhalen vol emotie en empathie. De boeken die ze tipt gaan over moedige personages, die je de wereld door een andere bril tonen en je leren over andere culturen en maatschappijen.

De ‘Fearless Book Club’ las onder meer al ‘Naschokken’ van Nadia Owusu en ‘De geroofde meisjes’ van Wolfgang Bauer. De leesgroep werkt als een abonnement, waarvoor je je inschrijft en betaalt. Je krijgt maandelijks een boek opgestuurd en verkrijgt toegang tot bijvoorbeeld vragensessies met de auteur en een discussieplatform met andere lezers.

Voor oktober leest Malala ‘Man Made Monsters’ van Andrea Rogers.

Meer info vind je op de website van Malala’s ‘Fearless Book Club’.

10 boekenclubs van beroemdheden

3. 'Oprah's Book Club' - Oprah Winfrey

De Amerikaanse Oprah Winfrey heeft weinig tot geen introductie nodig. Met ‘The Oprah Winfrey Show’ verwierf ze wereldwijde bekendheid en ook vandaag verschijnt ze nog regelmatig op het scherm voor verschillende programma’s. Als verdediger van het belang van onderwijs moedigt ze haar publiek graag aan om meer te lezen.

De ‘Oprah’s Book Club’ bestaat al sinds 2012 en raadt om de drie maanden een nieuw boek aan. Op Instagram kan je vervolgens deelnemen aan discussies en een interview met de auteur volgen. Afgelopen jaren stonden onder andere ‘The Love Songs of W.E.B. Dubois’ van Honorée Fanonne Jeffers en ‘Finding Me’ van Viola Davis op de lijst.

Oprah’s aanrader van september is ‘That Bird Has My Wings: The Autobiography of an Innocent Man on Death Row’ van Jarvis Jay Masters.

Meer info vind je op de website van ‘Oprah’s Book Club’.

10 boekenclubs van beroemdheden

4. 'Between Two Books' - Florence Welch

De zangeres van ‘Florence and the Machine’ schrijft naast liedjesteksten ook poëzie. In 2018 bracht ze de bundel ‘Useless Magic’ uit, waarin ze teksten, gedichten en illustraties van eigen hand verzamelde. Haar online boekenclub bestaat ondertussen al tien jaar.

‘Between Two Books’ deelt niet enkel tips van Florence zelf, maar laat ook regelmatig gastsprekers en auteurs aan het woord. Zo worden er diverse boeken aangeraden, waarvan je de discussies kan volgen op sociale media. De leesclub nam onder andere al ‘Onze vrouwen diep in de zee’ van Julia Armfield en ‘If I Had Your Face’ van Frances Cha onder handen.

Momenteel leest Florence ‘The Dance Tree’ van Kiran Millwood Hargrave.

Meer info vind je op de website van ‘Between Two Books’.

10 boekenclubs van beroemdheden

5. 'Netflix Book Club' - Uzo Aduba

Boekadaptaties zijn razend populair op Netflix én zorgen voor veel discussievoer: personages zijn anders dan verwacht of het plot is in de verfilming sterk gewijzigd. Het ideale vertrekpunt voor een boekenclub dus. In de ‘Netflix Book Club’ lees je een boek dat binnenkort verfilmd wordt, waarna je samen het resultaat kan bekijken en meningen kan uitwisselen.

Actrice Uzo Aduba is vooral gekend van haar rol in de serie ‘Orange is the New Black’, wat niet toevallig ook een adaptatie is. Ze besprak met de ‘Netflix Book Club’ eerder al boeken als ‘The Queen’s Gambit’ van Walter Tevis en de ‘Bridgerton’ reeks van Julia Quinn. Deelnemen doe je door de website te volgen of je in te schrijven op de nieuwsbrief.

Momenteel bespreekt Aduba ‘The Brass Verdict: A Lincoln Lawyer Novel’ van Michael Connelly.

Meer info vind je op de website van ‘Netflix Book Club’.

10 boekenclubs van beroemdheden

6. 'The Royal Reading Room' - Camilla Parker Bowles

Nog voor ze officieel koningin-gemalin werd, richtte Camilla Parker Bowles haar eigen boekenclub op. In ‘The Royal Reading Room’ hoopt ze door auteursinterviews en ‘behind-the-scenes’ materiaal lezers tot hun nieuwe favoriete boek te brengen. Elk seizoen bespreekt ze vier verschillende titels en geeft ze bijkomstige leestips.

Je kan ‘The Royal Reading Room’ volgen via sociale media of de website. Eerder besprak Camilla al ‘Meisje, vrouw, anders’ van Bernardine Evaristo en ‘Boetekleed’ van Ian McEwan.

Het nieuwe seizoen gaat van start op 14 oktober. Het eerstvolgende boek dat ze zal bespreken is 'The Whalebone Theatre' van Joanna Quinn.

Meer info vind je op de website van ‘The Royal Reading Room’.

10 boekenclubs van beroemdheden

7. 'Our Shared Shelf' - Emma Watson

De Britse Harry Potter-actrice richtte in 2018 een intersectionele feministische boekenclub op. Tweemaandelijks werd daarin een nieuw boek gelezen, gekozen uit een mix van fictie en non-fictie. Sinds 2020 is Emma Watson zelf niet meer de moderator van de club, maar de ‘community’ is nog steeds actief en ze deelt zelf af en toe nog tips op Instagram met de hashtag ‘Our Shared Shelf’.

Je kan ‘Our Shared Shelf’ volgen op sociale media of deel worden van de groep op Goodreads. Afgelopen jaren werden onder meer ‘Wiens verhaal is dit?’ van Rebecca Solnit en ‘Beminde’ van Toni Morrison gelezen.

Meest recentelijk besprak de boekenclub ‘Hood Feminism’ van Mikki Kendall.

Meer info vind je op de community van ‘Our Shared Shelf’.

10 boekenclubs van beroemdheden

8. 'Fallon Book Club' - Jimmy Fallon

De Amerikaanse Jimmy Fallon, host van de ‘Tonight Show’, slaat ook al eens graag een boek open. In 2018 begon hij met de ‘Fallon Book Club’, waarin hij elke zomer een boek aanraadt. Via Facebook en Instagram post Fallon updates over zijn leeservaring en kan je reacties uitwisselen over het boek.

Afgelopen zomers las de boekenclub ‘De Plot’ van Jean Hanff Korelitz en ‘Vraag me nog eens’ van Mary Beth Keane. Op de keuze voor volgend jaar is het nog even wachten.

In de zomer van 2022 las Jimmy Fallon ‘Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow’ van Gabrielle Zevin.

Meer info vind je op de website van de ‘Fallon Book Club’.

10 boekenclubs van beroemdheden

9. 'Belletrist Book Club' - Emma Roberts en Karah Preiss

In de 'Belletrist Book Club' delen de Amerikaanse actrice Emma Roberts en producer Karah Preiss hun boekentips. De naam van de leesclub baseerden ze op het Franse ‘belletrist’, wat zoveel als ‘een beoefenaar van literaire schoonheid’ betekent. Het duo kiest maandelijks een nieuw boek om te bespreken.

Op hun website kan je auteursinterviews volgen, behind-the-scenes beelden bekijken en meer. Emma Roberts en Karah Preiss bespraken onder meer al ‘Het snoephuis’ van Jennifer Egan en ‘In de schaduw van de berg’ van Silvia Vasquez-Lavado.

De huidige leestip van de ‘Belletrist Book Club’ is ‘If I Survive You’ van Jonathan Escoffery.

Meer info vind je op de website van ‘Belletrist’.

10 boekenclubs van beroemdheden

10. 'Brommer op zee' boekenclub - Ruth Joos en Wilfried de Jong

Een boekenclub uit het Nederlandse taalgebied sluit dit lijstje af. In ‘Brommer op zee’, het boekenprogramma van de VPRO, interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk. Daarnaast heeft het programma een eigen boekenclub, waarin je elke maand een boek kan lezen samen met de auteur zelf.

Deelnemen kan door de app te downloaden, waarin je gratis het boek terugvindt en in gesprek kan gaan met de auteur. De ‘Brommer op zee’ boekenclub las eerder al ‘De hemel is altijd paars’ van Sholeh Rezazadeh en ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans.

Voor oktober kan je ‘Kinderen van het ruige land’ van en met Auke Hulst lezen.

Meer info vind je op de website van 'Brommer op zee'.

10 boekenclubs van beroemdheden
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief