De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Werelddierendag - dieren in boeken

Boekentips LangZullenWeLezen

Aan de wieg van onze eigen Nederlandse literatuur stond zelfs een vos. ‘Van den vos Reynaerde’ was het hoogtepunt van de Nederlandstalige middeleeuwse literatuur. Maar er is zoveel meer. Uit al die boeken over en met dieren maakten wij een mooie selectie voor Werelddierendag.

1. ‘De vriend’ van Sigrid Nunez

  Wanneer de beste vriend en literaire mentor van een vrouw uit New York overlijdt, wordt ze opgezadeld met diens hond. De twee rouwen samen over het verlies van hun vriend en baasje.

  Stubru-presentator Sander Vandenhende tipte ‘De vriend’ deze zomer nog als zomerboekentip bij LangZullenWeLezen.

  ‘De vriend’ is een grappig, maar ook ontroerend boek over rouwen en over de liefde tussen mens en dier. Nunez weet je in het boek te sleuren. Ze doet je huilen en lachen. Ze sleurt je mee en laat je niet meer los tot het boek uit is. Een les in liefde en wat dat dan echt omvat.’

  Ook Christophe Vekeman, vaste boekenrecensent bij het programma Pompidou van Klara, is enthousiast over ‘De vriend’.

  De zomertips van Sander Vandenhende vind je hier

  De recensie van Christophe Vekeman lees je hier

  Werelddierendag - dieren in boeken

  2. ‘Boef’ van Jana Elza Wuyts

  In ‘Boef. Hoe ik een wilde Spaanse berghond in huis nam’ vertelt schrijfster Jana Elza Wuyts over haar ontmoeting met een eigenzinnige vierpoter in de Spaanse bergen. Het dier laat zich door niemand aanraken. Toch beslissen Wuyts en haar man, schrijver Marnix Peeters, de hond onder hun hoede te nemen en mee te nemen naar België. De Spanjaarden zijn namelijk niet zo tolerant t.o.v. zwerfhonden. Geleidelijk aan groeien het koppel en de hond naar elkaar toe.

  Presentator en dierenvriend Chris Dusauchoit las ‘Boef’ met veel plezier en vertelde er vorig jaar over bij De Madammen op Radio 2

  Werelddierendag - dieren in boeken

  3. ‘Ooit waren er wolven’ van Charlotte McConaghy

  ‘Ooit waren er wolven’ is het verhaal van een vrouw die opnieuw wolven wil introduceren in de Schotse Hooglanden. De Australische Charlotte McConaghy schreef een prachtige ode aan de wilde natuur, aan de dieren die haar bewonen en de mensen die haar willen beschermen.

  Els Van Haute schreef een overtuigende recensie op LangZullenWeLezen:

  Doorheen het verhaal komen we meer en meer te weten over het verleden van de vrouw en dat van de mensen rondom haar. Dat maakt het verhaal nog spannender, aangrijpender. Het kruipt onder je huid en laat je niet meer los. Als een verslaafde wil je verder lezen. De ene heftige plotwending volgt de andere op, je begint jezelf een politie-inspecteur te voelen, op zoek naar de waarheid … Er komen morele dilemma’s aan bod die je hoofd doen tollen. Bloed en geweld, vrouwenhaat, wolvenangst worden afgewisseld met prachtige momenten bij de wolven, immens mooie landschappen en ontroerende, fragiele interacties.

  Lees hier de rest van de recensie

  Werelddierendag - dieren in boeken

  4. ‘Raaf, cultuurgeschiedenis in vogelvlucht’ van Kristof Smeyers

  Over de raafvogel is doorheen de eeuwen heel wat gezegd en geschreven. De meningen over de raaf zijn verdeeld. Bij de Grieken en de Romeinen stond de raaf symbool voor een lang leven, terwijl ‘de lijkenpikker’ voor de christenen onheil voorspelt. In ‘Raaf, cultuurgeschiedenis in vogelvlucht’ maakt Kristof Smeyers, historicus en onderzoeker aan Universiteit Antwerpen, de balans op. Zijn boek biedt een overzicht van de eeuwenlange gedeelde geschiedenis van mens en vogel.

  Kristof Smeyers kwam over het boek vertellen in Interne Keuken bij Radio 1

  Werelddierendag - dieren in boeken

  5. ‘Het jaar van de hamster’ van Laura Janssens

  Laura Janssens, misschien wel beter bekend onder haar instagramnaam ‘Niet nu Laura’, maakte een hilarisch boekje tijdens de lockdown. In een periode van hamsteren en bubbels maakte Laura cartoons over twee hamsters, Philippe en Giovanni, die de wereld observeren vanuit hun kooitje. Maar het boek gaat over veel zoveel meer dan corona en lockdowns. Black Lives Matter, de gevreesde tram 3, verlies of simpele uitjes naar de supermarkt … het komt allemaal aan bod.

  In 2020 was Laura Janssens te gast in de Boekenmarathon.

  Herbekijk het interview met Tom De Cock op VRT Max

  Werelddierendag - dieren in boeken

  6. ‘Het orakel van de bosnimf’ van Hans Van Dyck

  Voor de lepidopteristen én voor zij die nog nooit van dat woord gehoord hebben schreef bioloog Hans Van Dyck een boek. Over vlinders. Lepidopterologie is namelijk de studie van vlinders. In ‘Het orakel van de bosnimf’ lees je alles over deze betoverende insecten. Wist je bijvoorbeeld dat er in totaal zo’n 180.000 vlindersoorten bestaan?

  Meer over ‘Het orakel van de bosnimf’ van Hans Van Dyck lees je hier

  Werelddierendag - dieren in boeken

  7. 'Wolvenhart en andere waargebeurde dierenverhalen' van Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda

  Dit nieuw boek verzamelt 14 grappige, ontroerende en waargebeurde verhalen over dieren, van vroeger en nu. 'Wolvenhart' is voor lezers van 9 tot 99 jaar. Lees over de giraffe Zarafa die twee eeuwen geleden naar Parijs gestuurd werd als geschenk voor de koning en een ware giraffenrage teweeg bracht in de Franse hoofdstad of ontdek hoe Japie de gorilla ooggetuige was van een verzetsactie in Artis, de dierentuin van Amsterdam, waarbij onderduikers zich verscholen in een apenrots.

  Werelddierendag - dieren in boeken

  8. ‘De vogel en de componist’ van Fernand Rochette

  Auteur Fernand Rochette houdt van vogelzang én klassieke muziek. In zijn boek ‘De vogel en de componist’ combineert hij zijn beide passies. Het blijkt een gevleugelde combinatie, want componisten uit alle eeuwen lieten zich inspireren door vogelzang voor hun muziek. Sommigen onder hen waren zelfs echte vogelaars. Via een QR-code kan je bovendien alle vogelzangen en composities beluisteren die in het boek aan bod komen.

  Lees hier meer over ‘De vogel en de componist’

  Werelddierendag - dieren in boeken

  9. ‘Uit het leven van een hond’ van Sander Kollaert

  De Nederlandse schrijver Sander Kollaert won in 2020 de Libris Literatuurprijs met zijn roman ‘Uit het leven van een hond’. Het boek gaat over een alleenstaande verpleegkundige op de afdeling intensieve zorg die thuis een doodzieke hond heeft. De gebeurtenissen zetten de vijftiger aan het denken over de waarde van zijn leven. ‘Groots in al zijn eenvoud’ vond de jury.

  Lees hier meer over de Libris Literatuurprijs winnaar 2020

  Werelddierendag - dieren in boeken

  10. ‘Anders, gender door de ogen van een primatoloog’ van Frans de Waal

  Jarenlang voerde de Nederlandse primatoloog Frans de Waal onderzoek naar bonobo’s en chimpansees. Daarbij zocht hij een antwoord op de vraag of de verschillen tussen geslachten biologisch bepaald zijn of aangeleerd werden. Wie gender wil bestuderen kan niet om de biologie heen, volgens Frans de Waal. In het boek ‘Anders’ lees je over de door vrouwtjes geleide bonobomaatschappij en de chimpanseewereld waar mannelijke dominantie en territorialiteit een belangrijke rol spelen.

  Ontdek hier meer over ‘Anders, gender door de ogen van een primatoloog’

  Werelddierendag - dieren in boeken
  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief