Zeven nieuwe strips & graphic novels 'gelezen en goedgekeurd'

Strips & graphic novel LangZullenWeLezen

VRT NWS-journalisten Saskia De Schutter en Marjan Temmerman zijn strip- en graphic novel-fanaten. Wat er verschijnt volgen ze op de voet. Deze zomer vonden ze de tijd om deze nieuwe strips en graphic novels te lezen. Lees hieronder hun recensies.

1. Floris Van Dondermonde (nr 3): Méér Maliënkolder - Remco Polman en Wilfred Ottenheijm

De achterflap leest ‘Floris Van Dondermonde is een moderne ridderstrip vol bloedig geweld en fleurige seks mét extra aandacht voor kledder, smurrie en braak’. Dat is het zo’n beetje: een middeleeuwse held die in een archaïsch brabbeltaaltje probeert overeind te blijven in een steeds veranderende moderne wereld. Floris van Dondermonde is een strip vol aangebrande grappen en grollen. Erg leuk (klassiek) getekend, een aan te raden pretentieloze vakantiestrip. (Saskia De Schutter)

Zeven nieuwe strips & graphic novels 'gelezen en goedgekeurd'

2. ‘La bande dessinée de Drs. P.’ - Frits Smid

Nog meer werk uit Nederland: De gruwelijke absurde teksten van Drs. P verstript. Smid heeft 10 liedjesteksten van Drs.P een grafisch gezicht gegeven. Elk nummer heeft een aangepaste tekenstijl. De teksten van Drs.P zijn uiteraard helemaal hun geniale zelf, maar voor een keer betekent de verstripping ook een echte meerwaarde. De gruwel van ‘Het Trapportaal’, lachen met Keplingkepling, een psychedelisch ‘Speelgoedmannetje’ en als orgelpunt een afschrikwekkende roedel wolven bij de ‘dodenrit’. Te savoureren mét uiteraard de orginele liedjes erbij. (Saskia De Schutter)

Zeven nieuwe strips & graphic novels 'gelezen en goedgekeurd'

3. ‘Onze oorlog’ - Mario Boon

In mei 1943 worden bij een razzia verzetslui opgepakt op verdenking van moord op een Duitse commandant. Ze worden naar Breendonk afgevoerd... Stripauteur Mario Boon baseerde zich op verslagen van een proces voor de rechtbank van Mechelen na de oorlog om dit verhaal te vertellen. Het werd er een over verzet, meeheulen met de vijand, vriendschap en verraad. Het is een erg knappe strip geworden, zowel qua tekenwerk als het scenario. (Saskia De Schutter)

Zeven nieuwe strips & graphic novels 'gelezen en goedgekeurd'

4. ‘Het weiland achter de kerk’ - deel 1 ‘The Pink Clover’ - Crisse & Paty

Een pastoor spreekt zijn schapen toe, ze hangen aan zijn lippen…vooral omdat hij ze extra voer geeft. Maar dan verdwijnt de pastoor, de schapen blijven verweesd achter, in een Iers dorp waarin een conflict smeult. ‘Het weiland achter de kerk’ is, uiteraard, een allegorie. Tekenaar Didier Crisse (Chrispeels) was vooral bekend om zijn fantasyreeks het 'Kristallen Zwaard', dit is een heel ander genre waarin hij zijn ongelofelijke vakmanschap bewijst. Nog maar zelden zulke lodderige schapenblikken verstript gezien… ‘The pink clover’ is een eerste aflevering, we wachten vol ongeduld op nummer 2. (Saskia De Schutter)

Zeven nieuwe strips & graphic novels 'gelezen en goedgekeurd'

5. ‘Zestig lentes’ - Aimée de Jongh en Ingrid Chabbert

Josy wordt zestig en haar man, kinderen en kleinkinderen hebben zich rond de tafel verzameld voor taart. Maar Josy blaast de kaarsen niet uit en kondigt wel aan dat ze de man waarmee ze 35 jaar getrouwd is verlaat. Waarna ze prompt in een oud volkswagenbusje springt en vertrekt. Wat volgt is een relaas over de strijd die de vrouw moet leveren met zichzelf of haar keuze al dan niet de goede is. Intussen wentelt de echtgenoot zich in een slachtofferrol en proberen haar kinderen woedend op haar in te praten om terug te keren. Kan en mag ze uit de rol van zorgende echtgenote/moeder/grootmoeder stappen en proeven van een leven dat ze niet kent? De focus ligt helemaal bij het hoofdpersonage, al zijn er wel wat plotwendingen die ervoor zorgen dat je de bladzijden aan strak tempo blijft omdraaien om de afloop te weten te komen. Blader daarna zeker nog eens rustig terug, om de beelden beter te bekijken. De mimiek en subtiele evolutie in kleurgebruik illustreren waarom het voor de Franse scenariste Ingrid Chabbert een goed idee was te wachten tot Aimée De Jongh tijd kon maken om dit album te tekenen. De Jongh is nog maar 34 maar won dit jaar de Nederlandse Stripschapsprijs in Nederland, een oeuvreprijs. (Marjan Temmerman)

Zeven nieuwe strips & graphic novels 'gelezen en goedgekeurd'

6. De ruiterlijke confessies van Dragon Dragon - Simon Spruyt en Nicolas Juncker

Pierre-Marie Dragon schiet als infanterist zijn aanvoerder dood en er lijkt hem een zware straf boven het hoofd te hangen. Maar dan maak je als lezer kennis met deze praatjesmaker en opportunist die er een verbijsterend pad van seksuele escapades opna houdt. Een beeldverhaal in historisch decor van oorlogen eind achttiende eeuw zit vol intriges, verraad en seks. Maar bovenal ook humor. Scenarist Juncker slaagt erin om vraagtekens te zetten bij macht en de rol die toeval en blufpoker kunnen spelen. Meteen wellicht de reden waarom de meesterlijke Simon Spruyt de beelden wilde maken. Alweer in een andere tekenstijl. Maar dat zijn we intussen gewoon van Spruyt. Deze strip is de aanzet voor een hele reeks over Dragon Dragon. Dat belooft!(Marjan Temmerman)

Zeven nieuwe strips & graphic novels 'gelezen en goedgekeurd'

7. ‘Bleekwater’ - Joris Mertens

François, een zestiger, sleept zich kettingrokend door de dagen, van zijn saaie job, naar de kroeg en naar de krantenwinkel. Want daar is Maryvonne, bij wie hij graag een lotje koopt voor de loterij. Altijd speelt hij met dezelfde cijfers, als hij die ooit kan winnen, dan ziet hij een toekomst met Maryvonne. Joris Mertens debuteerde met ‘Beatrice’, een fel bejubelde strip, en tilt het niveau met ‘Bleekwater’ nog een pak hoger. Het universum van François is een nostalgische mengeling van Belgische steden, soms denk je Brussel, 50 jaar geleden, maar dat is het nooit helemaal, de sfeer is grauw, die plenzende regen lijkt nooit te stoppen. Maar door de kleuren die hij gebruikt, vele tinten rood en andere warme kleuren creëert hij een geweldig sfeervolle wereld. Dit is meer dan een karakterschets, er zit zelfs een spannend kantje aan het verhaal. ‘Bleekwater’ is een boek om echt van te genieten, op een koude herfstavond. (Saskia De Schutter)

Zeven nieuwe strips & graphic novels 'gelezen en goedgekeurd'
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief