Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

Boekenmaand LangZullenWeLezen

Tijdens VRT Boekenmaand stelden de verschillende VRT-netten heel wat boeken aan je voor in verschillende programma's en activiteiten. Genoeg leesvoer dus voor de komende weken. Dit is VRT Boekenmaand samengevat in 10 boeken!

1. Elke vriendschap met mij is verderfelijk - Joseph Roth

Presentator Bent Van Looy noemde dit boek 'misschien wel dé tip van het Radio 1 Boekenfeest'. Tijdens het Boekenfeest, een gelegenheidsprogramma dat werd uitgezonden vanop Lees! Het Boekenfestival in Antwerp Expo, tipten meerdere gasten 'Elke vriendschap met mij is verderfelijk'. Ook Joseph Roth-vertaalster Els Snick was te gast in het Boekenfeest. En toen cabaretier Wouter Deprez in een interview in 'De ideale wereld' werd gevraagd of hij één boek de mensheid kon aanraden, koos ook hij voor 'Elke vriendschap met mij is verderfelijk', de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

2. Liever Niet -Zarissa Windzak

Tijdens de Boekathon ontving presentator Tom De Cock meer dan 190 schrijvers, waaronder ook auteurs van prachtige kinderboeken. In 'Liever niet' van Zarissa Windzak gaat hoofdpersonage Manoe mee naar de verjaardag van Oma. Daar zijn bekende en onbekende bezoekers. Maar hen een kusje geven, doet ze liever niet. Dat is een herkenbaar gevoel voor velen, en Windzak wil kinderen leren om hun grenzen aan te geven, en hen leren dat het oké is om dat te doen.

Zarissa Windzak heeft Surinaamse roots en miste rolmodellen in haar eigen jeugd. Volgens Tom is er het voorbije jaar veel vooruitgang geboekt op het vlak van diversiteit in kinder- en jeugdboeken, en 'Liever Niet' is daar een mooi voorbeeld van. Heel wat boeken in de Boekathon speelden in op thema's als #blacklivesmatter, diversiteit, inclusie, postkolonialisme, dekolonialisatie.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

3. Over over morgen - Stef Craps

De vzw Greentrack Gent vroeg tien Vlaamse en Nederlandse literaire auteurs om een hoopvol kortverhaal te schrijven dat zich afspeelt in de toekomst. Het werd een lijstje met prominente namen: Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke.

Stef Craps is professor klimaatfictie aan de Universiteit Gent en onder zijn auspiciën is het boek ‘Over over morgen’ tot stand gekomen. 'Veel mensen hebben een apocalyptisch toekomstbeeld waarin angst en doemdenken centraal staan', legt hij uit. 'Normaal zou dit moeten aanzetten tot actie, maar bij een overdaad aan toekomstpessimisme, treedt er een apocalyptische vermoeidheid op, waardoor mensen apathisch en moedeloos worden. Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken, schreven tien kleppers een hoopvol en inspirerend verhaal.'

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

4. Mijn lieve gunsteling- Marieke Lucas Rijneveld

De debuutroman van Marieke Lucas Rijneveld, 'De avond is ongemak', sloeg in als een bom. Een nieuw supertalent was opgestaan. Haar boek kaapte meteen als eerste Nederlandstalige roman de Booker Prize voor vertaalde literatuur weg. Dichtend en schrijvend timmert ze verder aan haar schrijverspad met een geweldig tweede boek 'Mijn lieve gunsteling' als resultaat. Pas 30 is ze, maar al een lichtende ster aan het literaire firmament. VRT Boekenmaand was een goede gelegenheid om haar uit te nodigen in het programma 'Alleen Elvis blijft bestaan' op Canvas. Ze praatte anderhalf uur lang met presentator Thomas Vanderveken. Zo kwam er onder andere aan bod waarom Marieke Lucas Rijneveld gedicht Amanda Gorman toch niet vertaalde: 'Zou niet goed zijn, omdat ik niet goed was'.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

5. Geschiedenis van de moderne literatuur - Herman Brusselmans

'Geschiedenis van de moderne literatuur' is het derde dikste boek dat Herman Brusselmans ooit schreef, 608 bladzijden lang. Het is naast een geschiedenis van de moderne literatuur en een studie van de Nederlandstalige literatuur tussen 2008 en nu, ook een autobiografie en het verhaal van corona terwijl je er de woorden corona & virus niet in zal vinden. Zo vatte Brusselmans het samen in De Boekathon met Tom De Cock op VRT NU.

Naar aanleiding van VRT Boekenmaand doken we in het rijke VRT-archief en vonden we enkele literaire pareltjes terug. Zo vertelt een jonge Herman Brusselmans in fragmenten van meer dan 20 jaar geleden over de streken die hij met Tom Lanoye op de Boekenbeurs uithaalde!

Nog meer roman-tips uit de Boekathon vind je hier.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

6. De hemel is altijd paars - Sholeh Rezazadeh

'De hemel is altijd paars' van de jonge, veel bejubelde auteur Sholeh Rezazadeh is een boek over liefde en verlangen, over migratie, over herinneringen en de vraag of je de ander ooit echt kunt kennen. Rezazadeh kwam in 2015 uit Iran naar Nederland, tekende twee jaar later een boekencontract en won in 2019 haar eerste poëzieprijs. Ze is één van de acht debuterende schrijvers uit de podcast Groen Gebladerte, van Tom De Cock voor Radio 1 en LangZullenWeLezen. De Cock spreekt met hen over hun eerste stappen in de literaire wereld en vraagt hen welke boeken voor hen het verschil maken. Beluister de aflevering met Sholeh Rezazadeh hier.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

7. Ik zie je! Verbindend opvoeden in 10 stappen - Uschi Lichter

'Ik zie je! Verbindend opvoeden in 10 stappen' is een opvoedboek dat verder wil kijken dan het gedrag van het kind. Het boek is bedoeld voor elke opvoeder, van ouder tot leerkracht en sportcoach die elk kind het gevoel wil geven dat het gezien wordt. In het Radio 1 Boekenfeest werd Uschi Lichter uitgenodigd door kersverse moeder en Radio1-presentator Annelies Moons, die het graag over opvoedboeken wilde hebben. Klik hier voor een overzicht van opvoedboeken die de revue passeerden.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

8. Voor moedertaal en vaderland - Johan Vanhecke

Volgens Conscience-biograaf Johan Vanhecke hebben we te weinig belangstelling voor Hendrik Conscience. In de Boekathon schudt hij enthousiast een heleboel weetjes uit zijn mouw, die hij eveneens beschrijft in zijn boek Voor moedertaal en vaderland.

‘De man die zijn volk leerde lezen’: het moet de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn. En slaat natuurlijk op Hendrik Conscience. Wat deze gevleugelde woorden verder nog mochten betekenen, ze waren hoe dan ook de hoogste lof die een schrijver te beurt kon vallen. Zijn naam klinkt misschien nog wel vertrouwd in de oren, maar wat weten we nog over hem? Klara haalde tijdens VRT Boekenmaand de literatuur Hendrik Conscience van onder het stof met een nieuwe podcast.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

9. Waar is de draak? - Leo Timmers

Lezen lijkt voor velen vanzelfsprekend, maar is het niet. Internationale studies tonen aan dat het niveau van ‘begrijpend lezen’ in Vlaanderen steeds meer daalt. Dit was ook het thema van de VRT Taalavond. Ontdek meer over de acties en plannen van de overheid en VRT en herbekijk de uitzending op VRT NU. De publieke omroep zette het leesplezier in de kijker, een hele maand lang. Met extra programma’s zoals De Boekathon, het Radio 1 Boekenfeest en De voorleesclub. De voorleesclub brengt kinderboeken tot leven in je huiskamer. Elke dag leest een bekende mama, opa, toffe nonkel of suikertante een prentenboek voor. Zo las ook illustrator en auteur Leo Timmers voor uit zijn eigen boek 'Waar is de draak'. En als je weet dat hij dyslexie heeft, is het bewonderenswaardig dat de man zelf boeken is beginnen maken.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand

10. Aarduitwrijvingen - Charlotte Van den Broeck

'Aarduitwrijvingen' is een verzameling van veranderlijke landschappen en de wisselende lichamen die zich erin voortbewegen. De gedichten onderzoeken en bevragen de verhouding tussen het feminiene en de natuur aan de hand van oefeningen in waarneming. Ze vertelde erover in de Boekathon: 'Ik wilde een lang gedicht ('Aan de parkvijver') schrijven over wederzijdse toestemming en dat bleek heel moeilijk te zijn. Ik ga via het liefdesverhaal van twee roodwangschildpadden en ik heb als research dus veel gekeken naar schildpaddenseks.'

Charlotte Van den Broeck won onlangs de eerste FintroPrijs in de categorie literatuur. Het doel van deze nieuwe cultuurprijzen is jonge kunstenaars tussen 18 en 32 jaar te ondersteunen.

Lees ook: Op zoek naar een portie verse poëzie? Deze dichtbundels kwamen aan bod in de Boekathon.

Dé 10 boeken van VRT Boekenmaand
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief