De 10 boeken van de zomer van 2022

LangZullenWeLezen

Het is weer (l)ijs(t)jes-tijd. Je koffer is bijna gepakt, alleen weet je nog niet welk boek je nu mee moet nemen op vakantie? Wij helpen je even op weg. Uiteraard kan je uren grasduinen in al het boekennieuws van de VRT op langzullenwelezen.be. Maar er is meer.

Inspiratie

De Zomerboekathon

Inspiratie kan je in de Zomerboekathon met Tom De Cock vinden. 12 uur lang interviewde Tom meer dan 40 schrijvers over de meest recente en verscheiden boeken. Op VRT NU kan je zowel de integrale interviews als de compilatie van Eén herbekijken.

Boekhandels Vlaanderen

Ook de lokale boekhandelaars stelden een lijstje samen met de zomer-mustreads volgens hen. En heel de zomer lang zet LangZullenWeLezen boekhandelaars in de kijker. Zij geven ook wekelijks een boekentip in Culture Club op Radio 1 en via de sociale media van Radio1 en LangZullenWeLezen.

De 10 zomerboeken van 2022

LangZullenWeLezen selecteerde de 10 zomerboeken van 2022 uit beide inspiratiebronnen.

1. Ik=cartograaf - Jeroen Theunissen

De Gentse auteur Jeroen Theunissen wandelde van Ierland naar Turkije en schreef er een boek over. 'Ik = cartograaf' gaat over zijn voettocht door Europa. Theunissen heeft last van onbehagen, paniekaanvallen en vindt België maar een lelijk land. De vertrekdrang is groot. Dat maakt het boek erg persoonlijk. Theunissen vertrok voor dit boek namelijk niet op een manier die helemaal kritiekloos onthaald kan worden. Hij liet zijn gezin achter om zichzelf te ontdekken tijdens de wandeling. 'Het is een literaire wandeling over de verhalen die ik gehoord heb en waar ik geweest ben', aldus Theunissen in Pompidou op Klara.

Herbekijk ook het interview van Jeroen Theunissen in de Zomerboekathon met Tom De Cock

De 10 boeken van de zomer van 2022

2. Jacht - Toni Coppers

De nieuwste thriller 'Jacht' van Toni Coppers kwam aan bod in de Zomerboekathon en staat ook op de zomerlijst van Boekhandels Vlaanderen. ‘s Nachts is de haven van Antwerpen het terrein van de ‘uithalers’, kleine garnalen die voor de drugskartels het vuile werk opknappen en rondsjouwen met sporttassen vol cocaïne. Wanneer een man vrijkomt uit de gevangenis en er aan het hoofd van een maffiafamilie een machtswissel optreedt, worden gewone mensen meegezogen in een draaikolk van wraak en geweld. Of zijn die gewone mensen toch niet zo gewoon? Toni Coppers had onlangs ook een gesprek met Karin Slaughter, 'The Queen of Crime'. Binnenkort verschijnt dit gesprek in podcastvorm. Haar nieuwste boek 'Gewetenloos' wordt trouwens ook als zomerboek door Boekhandels Vlaanderen getipt.

Herbekijk het interview met Toni Coppers in de Zomerboekathon op VRT NU

De 10 boeken van de zomer van 2022

3. De draaischijf - Tom Lanoye

Dit boek kreeg dit voorjaar al heel wat aandacht in verschillende VRT-programma's. In zijn roman 'De draaischijf' rekent Tom Lanoye af met de mythe dat collaborateurs in de Tweede Wereldoorlog arme schapen zijn. Wouter Cajot van de boekhandel 't Stad Leest in Antwerpen vindt het ook een 'ultiem vakantieboek'. Hij vertelt dit erover in Culture Club op Radio 1: 'De draaischijf' heeft mij helemaal meegepakt. Dat was weer de Tom Lanoye die ik graag las. Het is heel verhalend en speelt zich af in Antwerpen en dat maakt het heel herkenbaar voor mij. Het is een verhaal waar je helemaal in meegesleept wordt.'

De 10 boeken van de zomer van 2022

4. De drie duifkes - Hilde Van Mieghem

Ze geloofde lang dat ze het niet kon, een boek schrijven. Maar in juni debuteerde Hilde Van Mieghem dan toch: met een liefdesroman die voor een deel gebaseerd is op de geschiedenis van haar eigen familie. ‘De drie duifkes’ vertelt het verhaal van drie temperamentvolle jonge vrouwen die willen uitvliegen en liefhebben. Samen strijden ze op leven en dood tegen een liefdeloos, hard bestaan.

Herbekijk het interview met Hilde Van Mieghem in de Zomerboekathon op VRT NU

Herbekijk het interview met Hilde Van Mieghem in De afspraak

De 10 boeken van de zomer van 2022

5. Phoenix, de memoires van Abel Sikkink - Bert Wagendorp

Dit op een waargebeurd verhaal gebaseerd boek wordt getipt in de Zomerboekathon en door Boekhandels Vlaanderen. Phoenix is een zinderende roman over landverhuizers, diepe vriendschap, het noodlot en de tragische gebeurtenissen in het Amerika van de tweede helft van de negentiende eeuw. Phoenix is het eerste deel van een trilogie.

Herbekijk het interview met Bert Wagendorp in de Zomerboekathon op VRT NU

De 10 boeken van de zomer van 2022

6. Het zwaard in de steen - Het geluidshuis

De redactie van de Zomerboekathon als Boekhandels Vlaanderen weten dat heel wat scheidingen en auto-ongevallen vermeden worden dankzij de luisterverhalen van Het geluidshuis. Al 18 jaar zorgen ze voor het leuke audioverhaal dat de lange autoritten naar het zomerhuis verteerbaar maakt voor jong en oud. En ook dit jaar is er een nieuw verhaal. 'Het zwaard in de steen' is gebaseerd op de gekende Arthur-legendes.

Herbekijk het interview in de Zomerboekathon op VRT NU

De 10 boeken van de zomer van 2022

7. Zestig lentes - Aimée de Jongh en Ingrid Chabbert

Josy laat pal op haar zestigste verjaardag resoluut haar uitgebluste huwelijk achter zich. Ze gaat er vandoor in een Volkswagen-busje, en probeert van haar herwonnen vrijheid te genieten. Maar haar man, kinderen en vrienden kunnen maar weinig begrip opbrengen voor die beslissing. Josy krijgt gelukkig steun van haar nieuwe, jonge buurvrouw en Christine, een vrouw die op haar vijfenvijftigste ook alles achter zich liet. Tussen Josy en Christine ontstaat een even onverwachte als oprechte liefde. De bejubelde Aimée de Jongh tekende deze graphic novel. Op 9 juli ontvangt zij de Stripschapsprijs voor heel haar oeuvre.

Herbekijk het interview met Aimée De Jongh in de Zomerboekathon op VRT NU

De 10 boeken van de zomer van 2022

8. Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen? - Christiane Struyven

In dit boek vertelt kunsthistorica Christiane Struyven het verhaal van vijftig artiestes, van 1850 tot nu. Van impressionisme over avant-gardisme, abstract expressionisme en feminisme tot de geglobaliseerde kunst van een aantal topartiestes van vandaag. Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen? is geen feministisch pamflet noch droge geschiedschrijving, maar een geëngageerd kunstboek waarin vrouwen hun rechtmatige plek in de kunstgeschiedenis innemen. Met werk van onder meer Frida Kahlo, Louise Bourgeois, Yayoi Kusama, Hannah Wilke, Tracey Emin, Njideka Akunyili Crosby, en vele anderen.

Herbekijk het interview met Christiane Struyven in de Zomerboekathon op VRT NU

De 10 boeken van de zomer van 2022

9. Mungo - Douglas Stuart

Boekhandels Vlaanderen vindt dat je deze zomer niet om ‘Mungo’ van Douglas Stuart heen kan. Stuart werkte tien jaar aan zijn eerste boek ‘Shuggy Bain’ dat door tweeëndertig uitgevers werd afgewezen. Ondertussen is het een internationale bestseller en ontving hij er de Bookerprize voor. Wereldwijd werd uitgekeken naar zijn volgende roman. En die is er nu: 'Mungo. Een roman'.

Lees meer over Douglas Stuart op langzullenwelezen.be

De 10 boeken van de zomer van 2022

10. Zout - Doreen Hendrikx

Hou deze debutante goed in de gaten als je mee wil zijn over wat reilt en zeilt in jong boekenland. Want naast schrijven, beveelt Doreen ook boeken aan op TikTok en ze is daarmee één van de eerste Vlaamse booktokkers. Op de achterflap van 'Zout' lees je dit: Waarom is het zo makkelijk om van Claire Hale te houden? Waarom is het zo makkelijk om die perfecte influencer perfect te vinden? Maud is zeventien en die vragen houden haar elke dag wel eens bezig. Tot ze door haar beste vriend wordt uitgedaagd om haar liefde voor eten op Instagram te delen met de wereld en ze zelf ondervindt waarom het zo makkelijk is om van Claire Hale te houden. Omdat niets zo makkelijk is als het lijkt.

Herbekijk het interview in de Zomerboekathon op VRT NU

De 10 boeken van de zomer van 2022

Win zomerboeken

LangZullenWeLezen trakteert op zomerboeken. Neem wekelijks deel aan de quiz van LangZullenWeLezen (vanaf donderdag 30 juni) en maak kans op een boekenbon ter waarde van €20 die je kan inwisselen bij de lokale boekenwinkel voor een boek naar keuze.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief