De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

LangZullenWeLezen

Op 6 oktober is het Dag van Dyslexie en steken we mensen met leesmoeilijkheden een hart onder de riem. Luisterpuntbibliotheek, de openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking, tipt speciaal voor ons 10 boeken waar je wat aan hebt als je dyslexie hebt, of als je iemand kent met dyslexie. Een mix van fictie en non-fictie: de meeste voor de jeugd, maar ook enkele interessante boeken voor volwassenen. Alle tips zijn als Daisy-luisterboek beschikbaar bij Luisterpunt.

1. 'Henk en de dansende letters' - Henk Linskens

Henk is een kind zoals alle andere kinderen. Of toch niet. Bij hem dansen de letters over de pagina's. Daardoor heeft hij moeite met lezen, spellen en schrijven. Henk heeft dyslexie en dysorthografie. Best moeilijke woorden voor iemand die problemen heeft met taal. Heel vervelend, maar dan ontdekt Henk dat hij niet de enige is ...

Voor lezers vanaf 6 jaar.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

2. ‘Etters en letters’ - Frederick Deloddere

GRBREERGHUURGHAABRRHAAHGRR
Zo klinkt het tientallen keren per dag wanneer tante Mekel een dikke fluim oprakelt uit haar keelgat. Vies, hè? Met dat onmens moet de tienjarige Zaan samenleven sinds zijn ouders gestorven zijn. En het wordt nog erger. Er is ook die graatmagere kwast van een meneer Mekel, die Zaan af en toe een klap verkoopt. Vooral als Zaan een fout schrijft op school, is het raak. Zaan is er zeker van dat zijn letters met elke klap meer overhoopraken. Tot zijn schrijffouten plots tot leven komen. Krijgt hij dankzij hen zijn letters en zijn zelfvertrouwen weer op orde?

Een grappig en brutaal boek over faalangst en dyslexie. Maar vooral over opkomen voor jezelf.

Voor lettervreters vanaf 9 jaar.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

3. ‘De dyslexie survivalgids’ - Annemie De Bondt i.s.m. Luc Descamps

Wat is dyslexie en hoe ga je ermee om? Hoe kan je je erbij voelen? Hoe kan je hulp zoeken en welke hulpmiddelen zijn er? Welke bekende mensen hebben dyslexie? Antwoorden op al deze vragen en nog veel meer vind je in dit praktische boek.

De survivalgids kaart belangrijke thema's rond dyslexie aan op een luchtige en voor kinderen begrijpbare toon. Maar ook leerkrachten en ouders kunnen hier heel wat uit opsteken.

Voor lezers vanaf 9 jaar.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

4. ‘De magische pen’ - Nadja Van Sever

Mats heeft het moeilijk op school. Hij heeft dyslexie en schrijft veel fouten. Hij wordt hiermee gepest, niet enkel door zijn klasgenootjes, maar ook door de juf. Gelukkig zijn er nog Lizzy, zijn beste vriendin, en meester Simon. Zij proberen Mats te helpen. Als Mats op een dag een pen krijgt die magische krachten blijkt te hebben, verandert zijn leven. De pen kan niet alleen foutloos schrijven, ze kan ook alles wat Mats opschrijft echt laten gebeuren. Zo zorgen Mats en Lizzy voor knotsgekke avonturen in de klas. Maar kunnen ze met de magische pen ook een eind maken aan alle pesterijen?

Dit vlot leesbare boek is het resultaat van een groot lees- en schrijfbevorderingsproject met kinderen in een basisschool.

Voor lezers vanaf 9 jaar.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

5. ‘Vis in een boom’ - Lynda Mullaly Hunt

'Iedereen is goed in iets, op zijn eigen manier. Maar als je een vis in een boom laat klimmen en hem daarop beoordeelt, zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is.' - Albert Einstein

Ally is slim. Slim genoeg om iedereen voor de gek te houden. In welke klas ze ook terechtkomt, ze is kampioen in het voorkomen dat iemand haar geheim ontdekt. Ze kan namelijk niet goed lezen. Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij begrijpt dat er achter Ally’s stoerheid een ander meisje zit. Een meisje dat helemaal niet dom is, maar dyslexie heeft. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes langzaam op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open.

Voor lezers vanaf 9 jaar.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

6. ‘Een planeet in je hoofd’ - Sally Gardner

Standish woont in Zone Zeven, een getto van het Moederland. Hij wordt vaak gepest omdat hij anders is. Standish heeft een bruin en een blauw oog, en hij heeft dyslexie. Sinds zijn ouders zijn afgevoerd woont hij bij zijn opa. Zijn buurjongen Hector is zijn enige vriend. Wanneer op een dag hun voetbal achter de grote muur vlak bij hun huis belandt, ontdekken ze dat het Moederland een bizar en duister geheim verbergt. Kort daarna verdwijnt Hector, en Standish moet voor het eerst in zijn leven een moedige keuze maken ...

Een indrukwekkend en ontroerend verhaal waarin vriendschap en vertrouwen de enige wapens van verzet zijn.

Voor lezers vanaf 12 jaar.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

7. ‘De taal der spreuken’ - Blake Charlton

Het eerste deel van de Spreukentrilogie. De schrijver heeft zelf een zware vorm van dyslexie en schrijft over een magiër met dyslexie die de spreuken niet kan lezen en verkeerd uitspreekt. Daardoor kan hij nooit een echte magiër worden.

Het is een van de favoriete boeken van Luisterpunt-codirecteur Jan Rottier: 'Het anders zijn van het hoofdpersonage is heel herkenbaar. Hij wordt bespot, uitgesloten en blijkt uiteindelijk de redder te zijn omdat hij verandering kan brengen in een wereld waar de magie aan het afsterven is omdat er geen vernieuwing is. We vergeten vaak of weten niet dat heel wat van de grote veranderaars in onze wereld ook dyslexie hebben of hadden: Albert Einstein, Walt Disney, Steve Jobs …'

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

8. ‘Dit is dyslexie’ - Aryan van der Leij

Een van dé standaardwerken over dyslexie. Prof. dr. Aryan van der Leij geeft op beknopte en zeer toegankelijke manier inzicht in deze lastige stoornis. Wat zijn de oorzaken, hoe kun je ze herkennen, wat zijn de diagnostische methoden, wat kun je er aan doen en wat zijn de mogelijkheden om dyslexie bij het kind te beperken of zelfs te voorkomen?

De informatie wordt verhelderd met praktijkvoorbeelden. Het boek gaat ook in op de rol van de school, hulpverlening en ondersteunende programma's. Aanrader voor ouders, leerkrachten, ondersteuners en studenten.

Voor (jong)volwassenen.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

9. ‘Dyslexie als kans’ - Brock Eide en Fernette Eide

Als iemand de diagnose dyslexie krijgt, zien we dat meestal alleen als een probleem. Maar wist je dat veel succesvolle architecten, advocaten, chirurgen en zelfs bekende auteurs dyslexie hebben? Dat is geen toeval: uit onderzoek blijkt dat dyslexie je op sommige gebieden juist een grote voorsprong oplevert.

Dit boek is geschreven door twee neurowetenschappers die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar dyslexie. Ze laten zien hoe de hersenen van mensen met dyslexie simpelweg anders zijn gestructureerd, waardoor ze niet alleen het geschreven woord anders waarnemen, maar bijvoorbeeld ook een veel beter ruimtelijk inzicht hebben, verbanden kunnen leggen die anderen missen, goede narratieve denkers zijn, en erg creatief zijn.

Voor (jong)volwassenen.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie

10. ‘Dyslexie360: een totaalplaatje’ - Roderick I. Nicolson, Nel Hofmeester, Irene Besnard-van Baaren & Kees van den Bos

Na meer dan 20 jaar wetenschappelijk onderzoek concludeert Rod Nicolson dat dyslexie als een talentdiversiteit moet worden gezien. De Nederlandse vertalers-bewerkers volgen hem daarin. Tot nu toe focuste de wetenschap te veel op de zwakke kanten en worden sterke kanten hoogstens gezien als ‘compensatie’. Maar dit boek verklaart beide kanten van dyslexie, niet alleen op gedragsniveau (lezen en schrijven), maar ook op het niveau van de cognitie (geheugen en aandacht), de werking van de hersenen en het genetisch niveau.

Onderzoek naar de talenten van dyslexie leidt tot 10 sterke kanten die kenmerkend zijn voor succesvolle volwassenen met dyslexie. Het boek bekijkt dyslexie vanuit alle vakgebieden en betrokken partijen: de wetenschap, de professionals, onderwijs en niet te vergeten: de ervaringsdeskundigen zelf.

Voor (jong)volwassenen.

10 boeken voor de Dag van Dyslexie
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief