De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

10 boeken die troost bieden na een overlijden

LangZullenWeLezen

Verlies is, naast liefde, een van de belangrijkste thema’s in de literatuur én in het leven. Naar aanleiding van Allerheiligen en Allerzielen gaan we op zoek naar boeken die troost bieden in moeilijke dagen. Want soms schieten woorden tekort, maar weten schrijvers en dichters raad. Zo publiceerden illustratrice Yule Hermans en schrijver Elvis Peeters samen het boek 'Voor altijd dichtbij'. Yule Hermans verloor haar ouders en brengt het gemis in beeld in prenten. Elvis Peeters zorgt voor een krachtige tekst.

Samen met het Poëziecentrum en psychiater en rouwexperte Uus Knops verzamelden we nog 10 rouwboeken die troost kunnen bieden in moeilijke periodes.

Psychiater Uus Knops tipt troostende boeken

Als psychiater en psychotherapeut tast Uus Knops nieuwe mogelijkheden af om onze rouw te beleven en denkt ze na over hoe we kunnen leven, ook met rouw. Ze schreef eerder al het beklijvende ‘Casper – een rouwboek’ over de vermissing en het verlies van haar broer en het troostboek 'Op afstand nabij'. Vorig jaar verscheen ‘Een klein afscheid’, een boek over afscheid nemen van mensen die er wel nog zijn, dat Uus Knops samen met Joris Hessels schreef. Ze deelt hier haar boektips over rouw en verlies.

'De omhelzing' van David Grossman

‘Verdriet vraagt liefde, lef, en liefst in levenden lijve’, schrijft Uus Knops in ‘Op afstand nabij’, een klein troostboek voor iedereen die afscheid moet nemen van een dierbare. ‘De omhelzing’ van David Grossman weet dat gevoel goed te vangen. Een verstillend boek over de waardevolle troostende aanwezigheid van de ander in tijden van intens verdriet.

10 boeken die troost bieden na een overlijden

'Antoinette' van Robbert Welagen

'Een prachtige parel over een erg weinig besproken onderwerp: de onvervulde kinderwens', volgens Uus Knops. 'Het is indrukwekkend hoe de auteur woorden verweeft en ons doet vertragen tot we stilstaan en veel voelen. Om dan plots met een magische toverstok te zwaaien en ons doet wrijven in onze (natte) ogen.'

10 boeken die troost bieden na een overlijden

'Ik en de verloren ander' van Liesbeth Gijsbers

Over 'Ik en de verloren ander' zegt Uus Knops: 'De auteur neemt ons mee in haar intense zoektocht naar binnen en naar buiten, in het heden en het verleden, naar antwoorden of aanknopingspunten bij alle vragen die haar kwellen sinds haar zus uit het leven stapte. Rouw is complex, rouw na zelfdoding is nog complexer. Dit boek probeert iets van dat complexe kluwen, waarin ook schuld en schaamte verweven zit, te ontwarren.'

10 boeken die troost bieden na een overlijden

'Op pad met verdriet' van Julie De Keersmaecker

'Bestaat een zacht boek?', vraagt Uus Knops zich af. 'Ja, 'Op pad met verdriet' is in meerdere opzichten een zacht boek over een hard thema, het verlies van een dochtertje. In een zachte cadans neemt de auteur je mee op haar weg sinds de dood van Marie, waarbij je wordt omgeven door zoete kleuren, zachte tekeningen en wijze zinnen om stil te staan. Zou het de liefde zijn die overwint en die we zo voelen?'

10 boeken die troost bieden na een overlijden

Het Poëziecentrum tipt poëziebundels over rouw

Poëziecentrum, het kennis- en expertisecentrum voor poëzie in Vlaanderen en Nederland, wil poëzie dichter bij de mensen brengen via hun documentatiecentrum, de Poëziekrant, literaire programma’s en educatieve werking. Voor de gelegenheid zochten ze drie poëziebundels uit over rouw, verdriet en verlies.

'Oma pannenkoek' van Marijke Umans

Actrice en zangeres Marijke Umans debuteert als dichter met deze dichtbundel over rouw en verdriet voor kinderen. Tijdens de corona-pandemie begeleidde ze een aantal afscheidsvieringen. Een aantal van de teksten die ze daarvoor schreef werden in deze bundel verzameld. Marijke Umans wil met deze bundel de thema’s dood en rouw uit de taboesfeer halen. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

10 boeken die troost bieden na een overlijden

'Rouw' samengesteld door Hagar Peeters

Wanneer mensen rouwen om een verlies hebben ze vaak niet genoeg aan hun eigen woorden. Dichters slagen er vaak in om het onverwoordbare toch onder woorden te brengen. In deze bloemlezing maakte Hagar Peeters een persoonlijke keuze van 50 gedichten uit de poëzie van onder meer Jan Arens, Armando, Herman De Coninck, Luuk Gruwez en Ingrid Jonker.

10 boeken die troost bieden na een overlijden

'Adieu' - Poëzieconcerten als vaarwelmoment in tijden van Corona

Het coronavirus maakte onze sterfelijkheid heel tastbaar, en tegelijkertijd maakten de quarantainemaatregelen het onmogelijk om samen te rouwen. Met het project Adieu, een reeks poëzieconcerten op begraafplaatsen, werden die vaarwelmomenten alsnog gecreëerd. Elf zangers en twaalf dichters probeerden de pijn van het afscheid te verzachten. Deze cd is een neerslag van dit troostvolle project.

10 boeken die troost bieden na een overlijden

Leestips uit de VRT-programma's

Reveil

‘Reveil’ is een nieuw tijdschrift over verlies, rouw en afscheid. ‘Het is een schrift over de tijd, een echt tijdschrift dus. Al is het met 260 pagina’s eerder een boek’, zeggen initiatiefnemers Lander Deweer en Jan Swerts. Met het 'Reveil' tijdschrift willen ze mensen aansporen om verhalen te vertellen die nog niet verteld zijn. ‘Het zijn erg auteursgedreven verhalen. Bij elk stuk voel je dat er een betrokkenheid is van de verteller, wat bij de lezer veel directer binnenkomt.’ Het is als een ware rouwrevolutie: rouw moet bespreekbaar worden gemaakt.

Ontdek hier meer over Reveil

10 boeken die troost bieden na een overlijden

'Het rouwt in jou' van Christine Vandenhole

Hoe overleef je in ’s hemelsnaam de dood van je kind? Christine Vandenhole is de bezieler van het Berrefonds, de vereniging die houvast biedt aan mensen die een kind verloren hebben, voor, tijdens of na de zwangerschap. In het boek ‘Het rouwt in jou’ probeert ze een antwoord op die vraag te geven. Dat lukt niet. Dat is onmogelijk. Maar het is wel een mooie en moedige poging.

Lees hier meer over ‘Het rouwt in jou’

10 boeken die troost bieden na een overlijden

'Schaduwkind' van P.F. Thomése

In 'Schaduwkind' schrijft P.F. Thomése over het verlies van zijn dochter Isa. Het boek is een zoektocht naar woorden. Recensent Sam De Wilde interviewde Thomése een tijdje geleden over het boek. ‘Ik vind het onmogelijk om erover te schrijven, maar ik deed het toch’, zei de auteur in het interview.

Lees hier de andere rouwboekentips van recensent Sam De Wilde

10 boeken die troost bieden na een overlijden
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief