Stephane Deneve

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

Muziek LangZullenWeLezen

Na de uitgestelde editie van 2020 en die zonder publiek in 2021 kunnen we dit jaar opnieuw uitkijken naar een Koningin Elisabethwedstrijd die ten volle kan worden beleefd door de muzikanten én het publiek. Het wordt een feest voor alle fans van de cello, want dat unieke instrument met zijn warme timbre staat dit jaar centraal in het prestigieuze concours. En dat is na 2017 nog maar de tweede keer. Van 9 mei tot 4 juni zullen de beste cellisten uit de hele wereld zich met elkaar meten in Brussel. Bij de VRT zitten de muziekliefhebbers op de eerste rij: op VRT NU, Canvas en Klara, en via VRT NWS en de sociale media.

Zodat je je fijn kan inlezen, zetten we hieronder een paar boeken met een link naar de cello, klassieke muziek en de Koningin Elisabethwedstrijd op een rij. Ze vertellen het verhaal over passie, hard werken, emotie die muziek teweeg kan brengen,...

1. 'Dansen op vluchtige noten' - An Van Paemel

De onlangs verschenen debuutroman van An Van Paemel 'Dansen op vluchtige noten' is een bijzonder liefdesverhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Gidia, de oudste dochter uit een arm Nederlands gezin, moet tegen haar zin als krankzinnigenverpleegster werken om de studies van haar broers te bekostigen. Ze zoekt vruchteloos een uitweg uit het saaie, conventionele leven dat het lot was van meisjes in het begin van de twintigste eeuw. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Als de Duitsers België binnenvallen vluchten honderdduizenden Belgen naar het neutrale Nederland. Gidia krijgt een nieuwe collega, Jean, een Belgische vluchteling die prachtig cello speelt.
Jean toont echter niet het achterste van zijn tong. Hij verzwijgt de ware reden waarom hij krankzinnigenverpleger is geworden. De roman exploreert, behalve het mijnenveld van culturele integratie, ook de dunne grens tussen geestelijk ziek en gezond. Is die wel relevant als de hele wereld op een gekkenhuis lijkt?

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

2. 'The Nightingale' - Sam Lee

Vogelaar en comedian Begijn Le Bleu kwam over de nachtegaal praten in Interne Keuken. De aanleiding voor het bezoek was een boek: 'The Nightingale' van Sam Lee.

Sam Lee is een Engelse muzikant die zot is van de nachtegaal. Hij organiseert bosconcerten waarin hij samen met nachtegalen musiceert en zingt. Hij beweert dat ze hem antwoorden in muzikale harmonie. Dat hun zangtalent écht talent is, authentieke muzikaliteit, niet gewoon aangeboren instinct.

Sam Lee is een romanticus. Hij is muzikant, die de bossen in trekt om concerten te geven in duet met de nachtegaal. Hij zet de traditie voort die Beatrice Harrison al eerder gestart is. Zij was celliste en had in de gaten dat als ze cello speelde in haar tuin, dat de nachtegaal reageerde. Ze heeft dat aan iemand van de BBC verteld en zij vonden dat een mooie gelegenheid om dat op te nemen. Ze heeft dit jaren daarna nog gedaan. Ze maakte er echte events van. De nachtegalen leken geen last te hebben van de aanwezigheid van die mensen in de tuin. Begijn legt uit dat 'vogels erg conservatieve wezens zijn, dus als er iets aan zijn habitat gebeurt dan blijft hij daar toch zitten en dat is het probleem en daarom sterven veel nachtegalen en andere vogels uit.'

Lees hier het volledige artikel

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

3. 'De verdwenen piano's van Siberië' - Sophy Roberts

'De verdwenen piano's van Siberië' is het eerste boek van reisjournaliste Sophy Roberts. Daarin is elk hoofdstuk een speurtocht naar een piano in telkens een ander deel van het onmetelijke Siberië. Pianiste Véronique Rubens vertelde erover in Music Matters.

De Britse reisjournaliste Sophy Roberts bracht in 2020 haar eerste boek uit: 'De verdwenen piano's van Siberië'. Haar voorliefde voor plekken buiten de toeristische hotspots bracht haar, na een ontmoeting met de Mongoolse pianiste Odgerel Sampilnorov, in het onmetelijke Siberië.

Lees hier het volledige artikel

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

4. 'Musiceren is topsport' - Bert De Cuyper

Psycholoog Bert De Cuyper geeft het vak bewegingsleer aan de sportfaculteit van de KULeuven. Daarnaast is hij ook docent aan de Luca School of Arts in Leuven. Op die manier ontdekte hij dat er parallellen zijn tussen enerzijds topsporters en anderzijds professionele muzikanten.

Beide groepen moeten telkens opnieuw optimaal presteren onder hoge (interne en externe) druk en het beste van zichzelf geven. Beide groepen hebben valkuilen die hen dit verhinderen: negatieve gedachten, giftige emoties en tegenslagen.

In 2019 vragen twee vrouwelijke musici om hen te begeleiden voor een belangrijke auditie. De Cuyper neemt zijn sport-gereedschapskoffer ter hand en coacht hen zoals hij dat ook doet bij sporters. En de dames winnen die auditie toch wel zeker! Op dat moment realiseert hij zich dat er ook grote nood is aan mentale begeleiding bij muzikanten. En dat zij een grote achterstand hebben op de topsporters. Het idee voor zijn boek ‘Musiceren is topsport’ is geboren.

Lees hier het volledige artikel

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

5. 'De klank van de heilstaat' - Michel Krielaars

Hoe was het voor componisten en muzikanten te leven en te werken onder het Stalin-regime? In een nieuwe podcast en radioreeks van Klara - 'Muziek voor Stalin’ - vertelt Ruslandkenner Michel Krielaars over het lot van de Sovjetcomponisten onder Stalin. Krielaars is de auteur van 'De klank van de heilstaat' waarop de nieuwe reeks is gebaseerd.

Lees hier het volledige artikel

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

6. 'Als muziek spreekt' - Marc Erkens

Marc Erkens, bekend van Culture Club en de uitzendingen van de Koningin Elisabethwedstrijd op televisie, heeft een boek geschreven: 'Als muziek spreekt'.

Je hoort wel eens beweren de muziek recht naar het hart gaat. Dat het de meest directe manier is om emoties te verklanken. Onwaar is dat niet, maar Marc doet je beseffen dat je muziek kan ontrafelen en dat er dan een wereld voor je opengaat. Je kan naar muziek luisteren met je hart én je hersens. Tijdens de uitzending van Interne Keuken hingen Sven en Koen aan zijn lippen.

Lees hier het volledige artikel

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

7. 'Quatre-mains' - Bart Debbaut

Onlangs koos Bart Debbaut de muziek in De Liefhebber op Klara. Of hij nu beleggingsadvies geeft, een succesvolle herenkledingszaak runt of een concertreeks op poten zet, hij doet alles met passie, energie en overtuiging. En schrijven doet hij ook, thrillers en politieromans. De eerstvolgende wordt 'Quatre-mains' over de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano...

In mei 2022 zal zijn nieuwste boek verschijnen 'Quatre-mains', een politieroman/thriller die zich afspeelt in de wereld van de Koningin Elisabethwedstrijd en veel klassieke muziek bevat.

Lees hier het volledige artikel

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

8. De droom van een vorstin: vijftig jaar Koningin Elisabethwedstrijd - Vic De Donder

Met vijf wedstrijddisciplines (voor viool, piano, cello zang en compositie), een zeer streng reglement en een groot internationaal aanzien behoort het Koningin Elisabethconcours in Brussel tot de moeilijkste en meest prestigieuze muziekwedstrijden van de wereld. Alleen de Tsjaikovski-wedstrijd in Moskou en de Chopin-wedstrijd in Warschau kunnen met haar wedijveren! Bij de vijftigste verjaardag van het Koningin Elisabethconcours (1951-2001) verscheen dit omvangrijke boek, waarin uitvoerig wordt ingegaan op de geschiedenis van deze internationale muziekgebeurtenis, met hoofdstukken over de organisatie, de schiftingsrondes, de procedures tijdens de wedstrijd, de jury en de deelnemers. Ook aan de persoon van de koningin Elisabeth (grootmoeder van de huidige koning der Belgen) wordt in het boek aandacht geschonken. Ze was tot haar dood zeer nauw betrokken bij het concours, dat door haar en door enkele invloedrijke industriëlen en musici in het leven was geroepen.

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

9. 'Honderd hoge dagen' - Tomas Lieske

Klara vierde in 2020 een heel jaar Beethoven. Tomas Lieske wekte Beethoven tot leven in zijn roman 'Honderd hoge dagen'. Dat gebeurt via een visioen van een kraanmachinist in de Arabische woestijn.

'Het feit dat het boek uitkwam in 'Het Beethovenjaar' is puur toeval', vertelt Lieske in Pompidou. 'Wat mij het meest aantrekt in (van) Beethoven is zijn ongelooflijke wil om alles over te hebben voor zijn muziek. Hij wilde niet per se rijk worden of prijzen winnen, maar zijn eigen weg volgen ook al leidde die misschien tot minder populaire muziek. En dat waardeerde ik zeer en wilde ik eigenlijk ook bereiken.'

Lees hier het volledige artikel

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

10. 'De cellosuites: J.S. Bach, Pablo Casals en de speurtocht naar een meesterwerk'- Eric Siblin

De Canadese muziekjournalist Eric Siblin raakt op een dag per ongeluk verzeild op een uitvoering van de cellosuites van Johann Sebastian Bach. Dat was het begin van een zoektocht door drie eeuwen muziek en mysterie, van het verloren manuscript van Bachs suites, over de herontdekking ervan door Pablo Casals, tot Siblins fascinatie voor de suites in de 21ste eeuw.

Zijn verslag 'De cellosuites: J.S. Bach, Pablo Casals en de speurtocht naar een meesterwerk.' (uitgegeven bij De Bezige Bij) belandde ook op het nachtkastje van Roel Dieltiens, connaisseur en uitvoerder par excellence van de cellosuites van Bach.

Lees hier het volledige artikel

10 boeken bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2022
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief