Wie bepaalt wat 'goede literatuur' is? - Dipsaus

Opinie Dipsaus

Er zijn slechts weinig literaire uitgevers, redacteuren en schrijvers van kleur in Nederland. Ebissé Rouw, Anousha Nzume en Mariam El Maslouhi willen daar verandering in brengen. Zij brachten 'De goede immigrant' uit, een boek waarin drieëntwintig verhalen zijn verzameld van auteurs uit verschillende generaties en lagen van de samenleving.

Uitgevers hebben vaak nog een simplistisch idee van de boekenmarkt. Zo worden auteurs van kleur gelabeld als 'exotisch' en, bijgevolg, slachtoffer van een foutief hokjesdenken. Daarbovenop worden zij ook niet genoeg gerepresenteerd in de Nederlandse literatuur. Op school, bijvoorbeeld, kreeg El Maslouhi de romans 'Suezkade' van Jan Siebelink en 'Hajar en Daan' van Robert Anker voorgeschoteld, omdat hierin Marokkaanse meisjes voorkomen die een relatie krijgen met hun oudere, witte docent. 'Als je een zwarte vrouw bent, krijg je als tip dat je Joost Zwagermans 'De Buitenvrouw' moet lezen, want dat gaat over een Surinaamse vrouw,' zegt ze.

Binnen de boekenwereld worden de plannen van Rouw, Nzume en El Mashlouhi als controversieel en radicaal gezien. 'Volgens de boekenwereld zijn we zelf aan het segregeren,' zegt Rouw.

De drie vrouwen hebben een tweewekelijkse podcast, genaamd Dipsaus, waarin de stem van vrouwen van kleur gehoord wordt. In één podcast-aflevering staat het topic van dit artikel centraal: het gaat over de poortwachters van literatuur, uitgevers, redacteuren, boekhandelaren, agenten en scouts. Wie bepaalt uiteindelijk wat 'goede literatuur' is en op welke gronden? En welke auteurs zijn hier vaak het slachtoffer van?

Beluister deze podcast-aflevering hier.

Bron: nrc.nlDeel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief