Tina Herbots

Filosoof Tinneke Beeckman over de levensvraag 'wat moet ik doen?'

Kant, en Klaar!

De Klara-podcast ‘Kant, en klaar!’ onderzoekt de vier grondvragen van de filosofie, zoals geformuleerd door Immanuel Kant. Die vier vragen zijn: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat kan ik hopen? Wat is de mens? De vraag naar de mens sluit volgens Kant de andere drie vragen in.

De ethische vraag naar het handelen loopt als een leidraad doorheen het denken en het dagelijkse leven van filosoof Tinneke Beeckman. In de 21ste aflevering van Kant, en klaar! beschrijft ze op welke manier.

Als student was ik geïntrigeerd door de idee van de Categorische imperatief, het idee van de Kantiaanse moraal, maar ik ben daar gaandeweg steeds meer van afgeweken,' vertelt Tinneke Beeckman. 'Ik ontdekte dat ik die vraag niet kan beantwoorden door één abstract principe voorop te stellen, maar dat het gaat om honderden kleine en grote beslissingen in het dagelijkse leven.'

'Daarin bots je ook op vragen over jezelf. Ethiek betekent voor mij ook omgaan met je eigen verlangens en kritisch kijken naar jezelf. Ethiek wordt dan ook een vraag van persoonlijkheid en karaktervorming, meer dan welke principes je moet trachten te implementeren. De ratio speelt een bepaalde rol, maar niet de hoofdrol.'

Beeckman is daarin sterk geïnspireerd door Spinoza, zegt ze. Ook de Florentijnse diplomaat Niccolo Machiavelli is een belangrijke inspiratiebron. Vorig jaar bracht ze het boek 'Machiavelli's lef' uit, waarin ze bekijkt hoe we Machiavelli's inzichten over staatmanschap vandaag kunnen lezen. Ze sprak erover op Radio 1.

Beluister de podcast hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief