' De onbevlekte' van Erwin Mortier

Fictie NPO Radio 1

En ook in Nederland wordt de roman 'De onbevlekte' van Erwin Mortier met een toch wel erg Vlaams karakter gelezen. Npo Radio 1 wijdde er zelfs een podcast aan.

Wat als je als kleine jongen erachter komt dat er een smet op de familie geschiedenis zit? Dat is de vraag in de roman ‘De Onbevlekte’ van Erwin Mortier. Het verhaal gaat over Marcel die terug naar huis keert in een laatste poging om uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn grootoom, die als Vlaamse nationalist aan de oorlog begon en als SS-soldaat aan het oostfront stierf. Het is een vervolg op zijn eerder verschenen werk ‘Marcel’ (1999). In ‘De Onbevlekte’ is Marcel inmiddels een man van middelbare leeftijd en blikt, net zoals vroeger, terug op zijn familiegeschiedenis.

Zijn nieuwste roman is daarmee een hernieuwd onderzoek. Hoe kijkt de verteller anders op de besmette familiegeschiedenis dan 20 jaar geleden? Het lijkt alsof de verteller toegeeflijker is naar Marcel toe dan in zijn eerste werk. Enerzijds wordt de Vlaams nationalistische ideologie die destijds heerste neergezet als een lokaas voor jonge mannen. En anderzijds wordt ook de naïviteit waarmee de jonge Marcel in die beweging stapt benadrukt.

Beluister de podcast van NPO Radio 1 hier

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief