‘De nieuwe rivier’ van Eva Meijer

Fictie NPO Radio 4

Annemieke Bosman spreekt met filosoof, kunstenaar, singer-songwriter en schrijver Eva Meijer over haar boek ‘De nieuwe rivier’. Ze noemt haar verhaal een ‘magisch, realistisch moordmysterie’ dat zich afspeelt in een fictief Zuid-Amerikaans land. Een nieuwe rivier splijt het land in tweeën, waardoor veel dorpelingen in de problemen komen. Wanneer een buitenlandse journalist hoogte komt nemen van de ongewone situatie wordt een soyaboer plots vermoord. Wat daarop volgt zijn duistere verwikkelingen waarvan niet duidelijk is of de oude goden erachter zitten of het oude dictatoriale regime van het land.

Bosman stelt voor om het boek om te dopen tot een eco-dystopie. Maar Meijer reageert twijfelachtig: ‘Ik weet niet of het een dystopie is. De roman gaat over de vraag hoe dingen nog ten goede gekeerd kunnen worden. […] Er gaat van alles mis in dit boek, maar er is ook hoop.’ Geen dystopie dus.

De natuur is een geliefd onderwerp bij Meijer. Maar op de vraag of ze liever wandelt met een boom of een mens antwoordt ze: ‘Mensen hebben soms ook wel wat.’ Het lijkt er dus op dat de hoop die ze koestert, vooral schuilt in het menselijk gedrag.

  De volledige podcast kan je hier beluisteren.

   Deel dit artikel

   Nog meer boekennieuws op

   Kom erbij en lees mee.

   Begint het te kriebelen?

   Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
   Laat het leesplezier beginnen!

   Log in met je VRT profiel

   Meer leesplezier?

   Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
   We sturen je elke week een verse update!

   Schrijf je in op de nieuwsbrief