Boeken FM bespreekt 'De spiegel & het licht' van Hilary Mantel

Fictie Boeken FM


In Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen het slotwerk van Hilary Mantels trilogie over Thomas Cromwell: ‘De spiegel & het licht’. In de media lijkt Hilary Mantel alleen maar lof te ontvangen over haar nieuwe werk. Maar wat vindt het panel van haar roman en de nu voltooide trilogie in zijn finaliteit?

Ellen Deckwitz, een Nederlandse dichteres is een grote fan van Hilary Mantel. Nadat ze de eerste vijftig pagina’s was doorgekomen, werd ze gegrepen door de manier waarop Mantel Engeland beschrijft: met aandacht voor zintuiglijke details. Ook de personages zijn heel herkenbaar. "Zo kennen we allemaal wel die ene collega die je alle taalfouten laat nakijken, maar niet meeneemt op café," lacht ze. De zestiende-eeuwse mens wordt geloofwaardig neergezet, ook al is de tijdsgeest die wordt geschetst hoogst bevreemdend. "Ik had het gevoel dat ik een historische roman en tegelijk sciencefiction las," zegt ze.

Ook Joost de Vries, een Nederlandse schrijver en journalist staat verbluft van de manier waarop de historische roman wordt neergezet. Het is namelijk niet zo dat Mantel de hele tijd jurken beschrijft of het decor waarin de scènes plaatsvinden. Ze is heel direct in haar schrijven, waardoor je als lezer de kans krijgt om helemaal in het hoofdpersonage te kruipen. Doorheen de hele reeks wordt je meegesleurd in zijn belevingswereld.

De volledige podcast kan je hier beluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief