Boeken Fm aflevering over 'Cliënt E. Busken' van Jeroen Brouwers

Boekbespreking LangZullenWeLezen

In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en boekhandelaar Bob Kappen welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan  —  actueel, relevant of gewoon ijzersterk. Boeken FM is de eerste podcast van Das Mag — in samenwerking met De Groene Amsterdammer.

De podcast-aflevering 8 van seizoen gaat over 'Cliënt E. Busken' het misschien wel laatste boek van Jeroen Brouwers. Het begint met het liedje van 'De Mens': 'Jeroen Brouwers schrijft een boek,...

Joost vertelt over zijn eerste kennismaking met de boeken van Brouwers. 'Ik ben bij Brouwers gekomen omdat mijn moeder altijd een term van hem gebruikte. Ze noemde altijd bepaalde mensen een gratenkut. (…) Dan bedoelde ze dus hele magere vrouwen. Ja die term is van Jeroen Brouwers'.

Bob vertelt welke boeken hij gelezen heeft en dat Brouwers goed was in het schrijven over 'een erg vermakelijk, boze oude witte man die beschrijft hoe vreselijk bekrompen het leven eigenlijk wel niet is. Hij is natuurlijk de schrijver bij uitstek over hele boze mannen die in een soort van isolement naar de wereld kijken en daar van alles van vinden'. Dat was ook al het geval voor een van zijn meest succesvolle boek 'Bezonken Rood'.

Ellen heeft gelezen over zijn jeugd in Nederlands Indië. 'Dat was bij ons thuis verplichte kost. En er was de discussie of het al dan niet verzonnen was. Jeroen Brouwers werd thuis vooral informatief gelezen.' Later heeft ze hele mooie essays gelezen.

Over het 'laatste' boek: Ze ondervonden alle 3 meteen dat dit nieuwe boek een massaal succes zou worden.

Het is een gevarieerde podcast met wat anekdotiek, het voorlezen van stukjes uit het meest recente boek en verhalen over hun persoonlijke ontmoetingen met Jeroen Brouwers.

Beluister de podcast op de site podcastluisteren.nl

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief