'Zusters in Oorlog': Hoe nonnen de Tweede Wereldoorlog beleefden

Non-fictie Radio 1

Mei 1940. Duitsland valt ons land binnen, mensen slaan op de vlucht. De oude en zieke zusters van het klooster van Hasselt zijn al geëvacueerd. Ze blijven nog met 16 over. Allemaal op een rij ontvangen ze de communie van een inderhaast opgeroepen pastoor. Elf keer na elkaar. Om er zeker van te zijn dat de hosties niet in de handen van de vijand zouden vallen.

Zo begint ‘Zusters in Oorlog’, een boek over het wedervaren van onze vaderlandse kloosters tijdens WOII.

Zelden vertelde verhalen over nonnen die ervan verdacht werden Duitse spionnen te zijn. Die wapens en graan onder hun habijt smokkelden. Die Joodse kinderen onderdak gaven maar evenzeer vluchtende collaborateurs opvingen.

Op de foto zie je Zuster Marie-José Dufrane van de zusters van Sint-Vincentius van Gijzegem. Als lid van het Geheim Leger was ze betrokken bij talrijke reddingsoperaties van Joden en geallieerde piloten. Zij werd zaterdag door Kristien Suenens (KADOC) uitgebreid bewierookt in het radioprogramma Interne Keuken. Samen met Roeland Hermans, Ria Christens en An Vandenberghe verzamelde ze de verhalen van de oorlogsnonnen in 'Zusters in Oorlog'.

Het boek 'Zusters in oorlog. Leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting' is uitgegeven bij Pelckmans. In het KADOC-KU Leuven loopt er een tentoonstelling tot 27 juni.

Herbeluister het gesprek via Radio 1 Select.

Lees ook: 'Boek en tentoonstelling over Vlaamse kloosterzusters in Tweede Wereldoorlog: 'Soms verstopten ze 40 tot 50 Joodse kinderen'


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief