Erik Van Grieken

Zullen wij over 100 jaar nog Marieke Lucas Rijneveld lezen?

Non-Fictie Interne Keuken

Laat ons eens achteruit kijken. Welke literatuur uit de 19de eeuw vinden we vandaag nog de moeite waard? Als je dat aan Marita Mathijsen vraagt is haar antwoord: ‘Max Havelaar’ van Multatuli, ‘Eline Vere’ en ‘De stille kracht’ van Louis Couperus, ‘Camera Obscura’ van Beets, ‘Snikken en grimlachjes’ van François HaverSchmidt, ‘De lotgevallen van Ferdinand Huyck’ van Jacob van Lennep, ‘Mei’ van Herman Gorter, ‘Verzen’ van Willem Kloos, ‘Een nagelaten bekentenis’ van Marcelus Emants en ‘Van de koele meren des doods’ van Frederik Van Eeden.

Als u ze niet allemaal kent, trek het u niet aan. We kunnen niet allemaal Hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam zijn. Maar hoe zag die top 10 er in de 19de eeuw uit? Welke boeken waren voor de lezers van toen literaire meesterwerken?

Komt ie: ‘Het leven van Maurits Lijnslager’ van Adriaan Loosjes, ‘De Hollandsche natie’ van J.F. Helmers, Hendrik Tollens’ ‘Tafereel van de overwintering der Hollanders op Nova Zembla’ en ‘Pieter Spa's reizen naar Londen’ van W.J. van Zeggelen. Wat nog? ‘Het Huis Lauernesse’ van Geertruida Toussaint, ‘De pastorie te Mastland’ van C.E. van Koetsveld, ‘De lotgevallen van Klaasje Zevenster’ van Jacob van Lennep, ‘Dichtwerken’ van Peter de Génestet, Gerrit van de Lindes ‘Gedichten van den Schoolmeester’ en Johanna van Woudes ‘Een Hollandsch binnenhuisje’.

Lap. Geen enkele overlap. Alle boeken die toen beroemd waren, zijn we nu vergeten en de werken die we nu nog de moeite vinden, werden toen amper gelezen. Wat zegt dat over de 19de eeuwer? Daar heeft Marita Mathijsen een geweldig boek over geschreven: ‘L’. Daar ging Interne Keuken afgelopen zaterdag over.

Herbeluister het gesprek op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief