Zomerreeks 'Schrijvers en koffie' in het ochtendprogramma Espresso op Klara
'Ideeën komen in beweging, als bataljons van een groot leger, op weg naar het slagveld', zo beschreef Honoré de Balzac het effect van koffie op zijn schrijversgeest. Elke 17 minuten had hij een shot cafeïne nodig en hij was niet alleen. Ook Gertrude Stein, Kierkegaard en Voltaire dronken sloten koffie.
In het ochtendprogramma Espresso serveert barista-presentator Sander De Keere een reeks met een borrelend of schuimend bakje troost voor een belangrijk schrijver of denker.
Honoré de Balzac: gemiddeld 25 koppen per dag
De Franse schrijver van o.a. 'La Comédie Humaine' schreef doorgaans ’s nachts. Met voldoende cafeïne hield hij zijn geest wakker en scherp. Tijdens lange wandelingen in Parijs ging hij langs bij verschillende kruideniers om de perfecte blend in te slaan. Onderzoekers aan de Académie Française analyseerden zijn koffieverbruik en ontdekten dat hij vlotjes 25 kopjes per dag dronk.
Frank Baum: 5 koppen bij zijn ontbijt
De Amerikaanse schrijver en filmmaker Frank Baum dronk 5 koppen koffie bij zijn ontbijt. Liefst nog met veel suiker en room erin. Hij begon zijn carrière met 12 stielen en 13 ongelukken, tot hij het van de dokter wat rustiger aan moest doen. Daardoor ging hij verhalen schrijven, zijn bekendste was het kinderboek ‘The Wonderfull Wizard of Oz’ in 1900. Dit verhaal werd legendarisch door de verfilming uit 1939 met Judy Garland in de hoofdrol. Maar door dat grote succes ging hij ook steeds ongezonder eten. Dat werd hem uiteindelijk fataal.
Soren Kierkegaard: suiker met koffie
De Deense filosoof Soren Kierkegaard kieperde suiker tot tegen de rand van zijn kopje en goot daar een kleine, maar sterke klets koffie op. Zo dronk hij zijn koffie het liefst. Kierkegaard had een grote verzameling koffiemokken. Elke dag koos zijn bediende er één uit, een keuze waar hij dan een bijzondere filosofische verantwoording rond breide. Ondanks deze zoetigheid en spelletjes beschreef Kierkegaard het leven als een bittere drank, die je maar druppelsgewijs moest innemen.
Gertrude Stein: koffie op voorschrift
De Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein hield eigenlijk niet van koffie, maar dronk het op voorschrift van de dokter. Toen Stein in Parijs woonde, zag ze haar literaire kompanen Hemingway, T.S.Eliot en Ezra Pound in Café La Rotonde. Daar praatten ze urenlang over kunst en modernisme, terwijl ze maar één kop koffie bestelden, uit geldgebrek. De patron stond het oogluikend toe en vroeg af en toe een schilderijtje in ruil.
Voltaire: dé koffiekampioen
De Franse filosoof Voltaire is de koffiekampioen: hij dronk 40 koppen koffie per dag. Best vreemd voor iemand die predikte: 'Gebruik, maar misbruik niet. Noch onthouding, noch overdaad maakt een mens gelukkig'. Geen melk of suiker voor Voltaire, hij dronk zijn koffie met …chocolade!