Zes inspirerende boekentips over de toekomst van media en cultuur

Non-fictie Media & Culture Fast Forward

Welke trends zijn er op gebied van technologische innovaties met impact op onze media- en cultuurconsumptie? Deze 6 boekentips van Media & Culture Fast Forward, een inspiratie- en netwerkfestival van de VRT over de toekomst van onze media en cultuur, bieden inspiratie en inzicht.

1. Stijn Vercamer, cocurator op Media Fast Forward raadt 'Newsmakers: Artificial Intelligence and the Future of Journalism' aan van Francesco Marconi. De centrale gedachte van dit boek is dat artificiële intelligentie journalistiek moet ondersteunen, niet vervangen. 'Lees vooral het laatste hoofdstuk,' zegt Stijn. 'Het gaat in op de idee van iteratieve journalistiek. Dit is stukken schrijven op een agile manier: je bakent een onderwerp af en bekijkt wat je nodig hebt om tot een 'minimum viable story' te komen in plaats van een minimum viable product.'

2. Thomas Smolders modereerde op Media Fast Forward het grote nieuwsmakersdebat. Als tip geeft hij 'No Filter' van Sarah Frier mee, waarin de geschiedenis van Instagram zeer goed wordt opgetekend. 'Zo'n boeken zijn vaker slecht dan goed, omdat de rol van sommige mensen erin wordt overdreven,' zegt hij. 'No Filter' valt blijkbaar niet in deze valkuil.

3. Ezra Eeman is Head of Digital aan de EBU en tipt het boek 'Not to Scale: How the Small Becomes Large, the Large Becomes Unthinkable, and the Untinkable Becomes Possible' van Jamer Hunt. In de tech industrie en de start-upwereld hoor je bij elk idee telkens de volgende vraag: 'Does it scale?'. Maar wat is schaal eigenlijk? Dingen groter, sneller, sterker maken. Maar evengoed kleiner, zwaarder en complexer. Schaal duwt ook terug. Auteur Jamer Hunt schreef er een boek over. Volgens hem wordt omgaan met die verrassende schaalveranderingen een van de belangrijkste overlevingsinstrumenten van de eenentwintigste eeuw.

4. Tinka Claeys is co-curator van Culture Fast Forward. Zij beveelt het boek 'The Longin For Less: Living with Minimalism' aan van Kyle Chayka. Hij verdiept zich in kunst, architectuur, design, muziek en filosofie, omdat hij wil leren waarom het idee van 'less is more' steeds weer opduikt en wat het echt betekent. Hij ziet het als een schaduwzijde van materiële vooruitgang, een reactie op overvloed en een manifestatie van de ontevredenheid van de beschaving.

5. Debbie Esmans staat in voor beleid en strategie bij meemoo, een vzw die zich inzet voor de digitale archiefwerking van organisaties in cultuur en media. 'Future politics. Living together in a world transormed by tech.' van Jamie Susskind is haar boekentip. Het boek speelt in op de realiteit dat technologie ons niet alleen beïnvloedt als consument maar ook als burger. En duidt ook op de verbinding die we zouden moeten maken tussen o.m. cultuur en technologie. Cultuur zou zijn plek moeten vinden in het technologische debat en proces.

6. Tot slot zet Fredo de Smet graag 'The Value of Everything' van Maria Mazzucato in de kijker. Fredo is curator van Media & Culture Fast Forward. Ze neemt de lezer mee door de geschiedenis in politieke economie. Het heeft een duidelijk doel voor ogen, namelijk de vraag ‘wat van waarde is’ weer in het centrum van ons economisch denken zetten.

Lees meer op het platform van Media Fast Forward van VRT.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief