Theaterbewerking van spraakmakende bundel 'Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen' van Leonard Nolens

Poëzie en Theater Culture Club

Een van de meest spraakmakende dichtbundels in ons taalgebied is 'Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen' van Leonard Nolens. Regisseur Guy Cassiers maakte voor Toneelhuis een theaterbewerking, samen met acteur Johan Leysen. En deze laatste gaf meer uitleg in Culture Club op Radio 1.

Volgens Bent Van Looy is Nolens één van de belangrijkste nog levende Nederlandstalige dichters. Samen met Luc Coorevits maakte Guy Cassiers een selectie uit de poëzie van Leonard Nolens. De voorstelling 'Zeg aan de kinderen dat we niet deugen' is een zelfportret van de dichter en van zijn generatie. Of noem het een biecht. Een schuldbekentenis.

De acteur Johan Leysen is ongeveer even oud als de dichter Leonard Nolens en dus van dezelfde generatie. Die van 'mei '68'. De jongeren raakten uiteindelijk in een soort van isolement. Het is een onophoudelijk zelfonderzoek: 'Hoe is het mogelijk dat we in een isolement geraakt zijn en wat heeft die beweging eigenlijk voorgesteld?. Het is gecompliceerd in zijn gelaagdheid maar tegelijkertijd herkenbaar in zijn gevoel 'niet comfortabel in je eigen tijd leven'.

Leysen is in binnen- en buitenland een bekend acteur. Maar dit moet je op toneel brengen, volgens hem. Het wezenlijkste verschil tussen film en toneel is 'dat je het moment deelt met het publiek in de zaal'. Dat onmiddellijke is bijzonder aan toneel, volgens Leysen. 'Als dat goed gaat, die samenhorigheid van een zaal met spelers en omgekeerd, dan is dat een unieke ervaring'.

Leysen brengt de gedichten tot leven. Hij speelt geen personage. 'Ik incarneer de gedichten niet'. Leysen probeert de gedichten mooi te brengen en duidelijk te maken. De teksten zijn uitsluitend van Nolens. De afsluiter is volgens Leysen zijn lievelingsgedicht van alle gedichten van Nolens. Leysen draagt ook nog live een gedicht voor in de uitzending.

Herbeluister de uitzending op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief