'Verboden beelden'- boek over filmkeuring en gecensureerde films in België

Non-Fictie Interne Keuken

Daniël Biltereyst was te gast in Interne Keuken op Radio 1 om het over zijn boek 'Verboden beelden' te hebben.

Op 8 januari 2020 werd de filmkeuring afgeschaft. Deze honderd jaar oude instantie verbood jongeren onder de 16 jaar de toegang tot de Belgische bioscoopzalen, behalve voor films die door de filmkeuringscommissie goedgekeurd waren. Naar aanleiding van de afschaffing publiceerde Daniël Biltereyst 'Verboden Beelden', een boek over de geschiedenis van de filmkeuring en gecensureerde films.

In theorie had België een van de meest vrije filmkeuringssystemen ter wereld. In films voor volwassenen (16+) kon zowat alles. Enkel films die voor kinderen bedoeld waren, moesten gekeurd en geschikt bevonden worden.

In de praktijk liep het helemaal anders. Tot in de jaren 1990 werden hele scènes uit films geknipt, voor ze in de zalen kwamen. Distributeurs deden er immers alles aan om hun films Kinderen Toegelaten te krijgen. Vanaf 1921 vroeg en kreeg de Belgische filmkeuringscommissie talloze verminkingen van films die nu vaak als klassiekers worden gezien.

Quiz: Welke film werd in 1960 door de katholieke filmkeuring als volgt beoordeeld:

'Het vrij onzinnige, zwak gecomponeerde drama heeft enkele lange, oninteressante gesprekken. Vervolgens enige verbazend knap en geïnspireerd gecomponeerde fragmenten vol dreiging en spanning (welke echter goeddeels met het drama zelf weinig of geen verband houden) en tenslotte drie 'horror'-climaxen, die vrij onsmakelijk zijn. Het slot is een slechte anti-climax. Om de ontluisterende en smakeloze details niet geschikt voor jeugdige en gevoelige naturen. OPZETTELIJK EN SOMS MORBIEDE SENSATIE'.

Weet u het? Inderdaad: ‘Psycho’ van Alfred Hitchcock. Conclusie: verboden onder de 18 jaar. Vooral ook omwille van de beroemde douchescène.

In Groot-Brittannië werd die drastisch ingekort. De shots van de borsten en navel van Janet Leigh moesten eruit – totale duur iets minder dan een halve seconde - evenals haar gekrijs en de snerpende staccato-muziek. Wat schiet er dan nog over? Een douchekop, een afvoerputje en een stuk of tien shots van een blinkend mes.

Lees verder en herbeluister op Radio 1.be

Lees ook: 'Alle remmen los'- een boek over de 'foute' film uit de jaren '70 van Jan Verheyen

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief