Yves Knockaert geeft antwoorden op vaak gestelde muziekvragen in zijn boek: 'De Luisteraar'

Non-Fictie Music Matters

Musicoloog Yves Knockaert stelt zijn nieuwe boek voor: 'De Luisteraar'. Kan het zonder dirigent? Waar vinden componisten hun inspiratie? Moet de luisteraar de vorm kennen? Op welke leeftijd schrijven componisten hun beste muziek? En bestaat er iets als religieuze muziek? Het zijn enkele vragen die musicoloog Yves Knockaert in zijn nieuwe boek opwerpt. In 'De Luisteraar: klassieke muziek anders beleven' schuift Knockaert de luisteraar naar voren. Een aandachtige luisteraar weet immers welke uitvoering goed en minder goed is, wat uitstekend en wat zwak is.

Het boek groeide uit Knockaerts persoonlijke ervaringen in de concertzaal en vele gesprekken met muziekliefhebbers en luisteraars die voor of na een concert hem aanspraken. Daarnaast was Knockaert jarenlang actief als docent muziekgeschiedenis in verschillende onderwijscontexten. Hijzelf luisterde niet alleen naar leerlingen uit de muziekschool, maar ook naar de prangende vragen van conservatoriumstudenten die zich volop voorbereidden op een professioneel muziekleven.

In de negentiende eeuw vergeleken muziekcritici het smaken van muziek graag met het proeven van eten: niet het bereiden van de maaltijd, wel het verorberen en heel even genieten van de presentatie op het bord – het oog wil ook wat. Het recept is voor de kok, het smakelijk eten voor de klant. Yves Knockaert (De Luisteraar, Pelckmans, 2021)

'De Luisteraar: klassieke muziek anders beleven' verschijnt bij Uitgeverij Pelckmans en is online en in de boekhandel te koop.

Op donderdag 10 juni om 20u organiseren Yves Knockaert en Uitgeverij Pelckmans een online boekpresentatie.

Pat Donnez (Klara) interviewt Yves Knockaert over componisten, dirigenten, instrumenten en andere aspecten van klassieke muziek naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe boek 'De luisteraar'. Na afloop van dit gesprek is er gelegenheid om Yves Knockaert vragen te stellen.

De presentatie is gratis, inschrijven kan hier.

Herbeluister het interview in Music Matters op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief