Ottolenghi: 'Lasagne van Nigella Lawson is bij ons thuis een groot succes' - Lawson: 'Dat is geruststellend'

Boekenmarathon VRT MAX

Vandaag waren twee bekende Britse kookboekenauteurs te gast in De Boekenmarathon op VRT Nu, Yotam Ottolenghi en Nigella Lawson. Ze stelden er allebei hun meest recente kookboek voor.

Flavour

Yotam Ottolenghi houdt van groenten. Dat bewijst hij opnieuw met zijn boek 'Flavour'. Samen met zijn co-auteur Ixta Belfrag zoekt hij uit hoe hij groenten met zo veel smaak kan injecteren dat je vlees niet meer mist. 'De ui op de cover vat het allemaal samen', zegt Ottolenghi in De Boekenmarathon op VRT Nu. 'Het gaat over lagen van smaken creëren om groenten nog lekkerder te maken.'

Alle recepten in het boek zijn ontwikkeld in een testkeuken in Londen. 'Dat is een heel leuke plek. De keuken is ingericht zoals een keuken thuis. Ik wil gerechten creëren die spannend zijn, anders en ongewoon, maar toch nog haalbaar voor iedereen. Het gaat niet over technologie, maar over ongewone smaakcombinaties.'

Veel nieuwe recepten ontstaan uit experimenten met restjes. 'Soms halen we inspiratie uit reizen en boeken, maar vaak kijken we op het einde van de week wat er nog over is in de frigo en maken we daar iets mee. Zo maakten we rijstbeignets met kimchi en gruyèrekaas. Dat is een spectaculair gerecht geworden. Het lijkt een rare combinatie, maar dat is het niet. Kimchi is gefermenteerde Koreaanse augurk. Die umami, gefermenteerde zure smaak vind je ook terug in de kaas.'

Spruitjes voor Kerstmis?

Sinds kort is ook Groot-Brittannië in lockdown. Alle restaurants van Ottolenghi zijn sinds enkele dagen gesloten, maar ze leveren wel nog gerechten aan huis. De kok vindt het fantastisch dat mensen tijdens de lockdown aan het koken geslagen zijn en soms ingewikkelde recepten maken. Toch is thuislevering ook soms handig. 'Het is niet evident om dagelijks drie maaltijden op tafel te toveren', zegt hij.

'We hebben bijvoorbeeld al nagedacht over Kerstmis vieren in lockdown. De kalkoen zal in kip veranderen, want je weet niet voor hoeveel mensen je gaat moeten koken, vier of twaalf? Maar we zoeken dan naar interessante bijgerechten, zoals spruitjes, die geliefd, maar ook gehaat zijn. Niet iedereen houdt ervan, maar dat komt omdat ze misbegrepen zijn. Als je ze kookt, breng je alle bitterheid naar boven, wat vreselijk is. Wij houden ervan om spruitjes te roosteren. In 'Flavour' staat er een ongelofelijk recept en ik roep iedereen op om het klaar te maken op kerstdag. Het zijn geroosterde spruitjes met kastanjes, sjalotjes en een Chinese gefermenteerde wijn, sojasaus en mirin. Zo worden ze zout en zoet. Wie spruitjes niet lekker vindt, maar dan dit recept probeert, houdt er wel van.'

Ottolenghi is ook bevriend met die andere Britse kok, Nigella Lawson. Presentator Tom De Cock vroeg aan Ottolenghi of hij een boodschap had voor Lawson, want die kwam later nog aan bod in De Boekenmarathon. 'Ik hou van haar meest recente boek, 'Koken, eten, leven'. Mijn echtgenoot heeft haar lasagne van liefde klaargemaakt en dat was een groot succes. Ik raad hem iedereen aan. Het is een killer lasagne'.

Koken, eten, leven

Nigella Lawson vindt het compliment van Ottolenghi heel lief. 'Dat is geruststellend', zegt ze. In haar nieuwe boek 'Koken, eten, leven' schrijft ze waarom koken voor haar belangrijk is en waarom ze er zo van houdt. 'De nadruk ligt op ingrediënten waar ik altijd naar terugkeer en recepten die ik op de een of andere manier wil herhalen. Herhaling in de keuken is belangrijk in de betekenis van een ritueel', zegt ze. 'Alle dagen koken kan repetitief zijn, maar ik vind dat niet saai, ik vind dat geruststellend. Als je van koken houdt is dat een vorm van decompressie.'

Het boek is dan ook meer dan een bundeling van recepten, ze omschrijft het ook als haar levensverhaal. Ze vindt het heel opwindend om nieuwe dingen uit te proberen, maar evengoed wil ze terug naar de oude, bekende manier van koken. Vandaar dat ze ook bepaalde recepten wil herwaarderen. Zo heeft ze in haar boek een hoofdstuk gewijd aan bruin eten. Daarmee bedoelt ze niet chocolade, maar veeleer stoofpotjes, soepen en zaken als bloedworst en ossenstaart. 'Het is eten dat niet vol van kleur is en dat mensen niet op Instagram gaan posten, maar ik hou ervan, omdat het troost biedt. Voor mij is dat mooi.'

Volgens Lawson moet je koken volgens je temperament. De enige tips die ze kan geven, zijn: zet alles wat je nodig hebt vooraf klaar, proef de hele tijd en geniet van het moment. 'Fixeer je niet op het resultaat, maar ga mee in het proces.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief