Philippe MATSAS

Yoko Ogawa, binnenkort te gast op het Passa Porta Festival-Christophe Vekeman las 'De geheugenpolitie'

Fictie Pompidou

De Japanse schrijfster Yoko Ogawa is te gast op het Passa Porta Festival. Christophe Vekeman leest zich alvast in, met haar roman 'De geheugenpolitie', zonet verschenen bij Cossée.

'Cancel culture avant la lettre' - Christophe Vekeman over 'De geheugenpolitie'

In 1948, ter gelegenheid van diens vijftigste verjaardag, sprak Adriaan Roland Holst de gevierde Simon Vestdijk aan met de gevleugelde woorden ‘o gij, die sneller schrijft dan God kan lezen’. De Nederlandse Vestdijk zou in zijn drieënzeventigjarige leven uiteindelijk een tweehonderdtal boeken – waaronder tweeënvijftig romans – bijeen pennen, wat magistraal is, maar wat op ons, Belgen en bijgevolg landgenoten van Georges Simenon, misschien toch net iets minder indruk maakt: laatstgenoemde schreef, naast honderden verhalen en novellen, meer dan tweehonderd romans onder zijn eigen naam alleen al.

Aan beide heren kan de Japanse, in 1962 geboren Yoko Ogawa vooralsnog niet tippen, al blijkt ook zij uit vlijtig hout te zijn gesneden, want sinds haar debuut in 1988 publiceerde zij reeds meer dan vijftig titels. In 1994 verscheen 'De geheugenpolitie', dat nu in het Nederlands is vertaald, wat in zekere zin volkomen terecht of althans begrijpelijk is. De dystopie in kwestie, immers, moet vandaag helaas relevanter heten dan de voorbije kwarteeuw het geval is geweest.

Zoals alle dystopieën is ook 'De geheugenpolitie' een ráár boek, dat duidelijk mikt op appreciatie vanwege de meer verbeeldingskrachtige literatuurliefhebber, die zijn leespret niet door een gebrek aan fantasie wil laten begrenzen. Het speelt zich af op een eiland waar iets heel bijzonders en ook onrustbarends aan de hand is: dingen verdwijnen de hele tijd. Enfin, niet zomaar dingen, of niet alléén dingen, dieren of voorwerpen, maar ook het idee erachter, het concept, het fenomeen, het Ding an sich, om met Kant te spreken. Of om het te zeggen met de romanschrijfster die de ik-figuur in het boek is:

Lees de volledige recensie van Christophe Vekeman verder op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief