Herbekijk Brommer op zee met Babs Gons en Robbert Welagen

Canvas

Een bijzondere aflevering van Brommer op zee deze week want co-presenator Wilfried de Jong zit in preventieve quarantaine. Hij wordt in de uitzending gehaald via een scherm. Uitzending gemist? Herbekijk ze op VRT NU.

De boekentips van Ruth en Wilfried

Naar gewoonte tippen Ruth Joos en Wilfried de Jong persoonlijke favorieten aan het begin van Brommer op zee.

Ruth beveelt 'Strijd en metamorfose van een vrouw' van de Franse auteur Edouard Louis aan. 'Hij is één van Frankrijks grootste schrijvers, nog geen dertig. Hij heeft zich in dit boek gewijd aan het leven van zijn moeder, nadat hij eerder al over zijn vader schreef. Zijn moeder die stilaan uit haar heel moeilijke situatie en milieu met armoede en geweld probeert te geraken. Hij beschrijft dit zoals we dat van hem gewend zijn. Recht op het doel af, zonder veel franjes en daarom laat hij je verpletterd achter. Hij heeft zich lang geschaamd voor zijn moeder en nu is er een tedere toenadering', vertelt Ruth.

'Wij zijn nooit alleen' van Bart Meuleman is het tweede boek dat Ruth tipt. Met verhalen over zijn kindertijd en jeugd, met bedenkingen over vriendschap. Hij schrijft ook over kunst die hij heel mooi vindt. En hij kan dat heel goed, zonder dweperig te worden, vindt Ruth. 'Een onderschat en te weinig gelezen schrijver'. Zo prijst ze de auteur aan.

En om de reislust aan te wakkeren bracht Ruth ook nog 'Mijn Parijs' van muzikant, schilder en Culture Club-presentator Bent Van Looy mee naar de studio. Hij heeft zelf lang in Parijs gewoond en gidst je naar zijn favoriete plekken.

Wifried las 'Apeirogon' van Colum McCann. Een boek over twee vaders die allebei hun dochters op jonge leeftijd zijn kwijtgeraakt in het Palestijns-Israëlisch conflict. Ze delen hetzelfde verhaal en hetzelfde verdriet.

Een fotoboek mag niet ontbreken op het lijstje van Wilfried. Deze keer richt hij de lens op 'Corbino's bijbel' van de Nederlandse fotograaf, filmmaker en schrijver Corbino. Corbino komt uit een domineesfamilie, vandaar de bijbel in de titel en andere bijbelse verwijzingen in het boek.

Babs Gons en Robbert Welagen

Live in de studio zitten Bab Gons en Robbert Welagen.

Schrijver, columnist, performer en 'koningin van spoken word' Babs Gons (1971) heeft een nieuwe dichtbundel 'Doe het toch maar'. Babs Gons werd onlangs bekroond met een Poëziester, uitgereikt door leerlingen van het secundair onderwijs. Ze is een geëngageerde schrijfster die met haar teksten de vinger kan leggen op pijnlijke plekken.

Schrijver Robbert Welagen (1981) vertelt over zijn nieuwe roman 'Raam, sleutel' die op 4 mei verscheen. 'Een puntgaaf boek', noemt Ruth het en 'geraffineerde literatuur' waarbij een kleine gebeurtenis voor grote gevolgen zorgt. 'Rouwend en verliefd', zo start het verhaal van het hoofdpersonage Karlijn.

In het schrijfhok gaat Anne Enquist verder met het verhaal waarvoor Wilfried de aanzet gaf en de leesclub van Brommer op zee komt, in aanwezigheid van de auteur Pieter van Os, een tussentijds verslag uitbrengen van zijn boek 'Liever dier dan mens'. Het filmgedicht is 'Eenzame stad' uit de bundel 'Bezette stad' van Paul van Ostaijen, verfilmd door Kobe Fleerackers.

Op zondag 16 mei is er alweer een nieuwe aflevering van Brommer op zee met Hanna Bervoets, Chris De Stoop en Ingmar Heytze.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief