Lies Gallez debuteert met verhalenbundel: 'Het water vangen'

Debuut Klara

Lies Gallez publiceerde de voorbije jaren verhalen in literaire tijdschriften als De Gids en Deus Ex Machina en won daarmee ook al verschillende prijzen. Nu verschijnen haar verhalen in de bundel 'Het water vangen'. Lies komt in de studio van Pompidou haar debuut voorstellen.

Breekbare personages

De personages die ze opvoert in die bundel zijn heel breekbare wezens die bezig zijn met volwassen worden. En dat is niet altijd een evident proces. Het zijn heel vaak jonge meisjes en ze zijn allemaal 'strange'. 'De titel past heel goed bij de personages', vertelt Lies in Pompidou. 'Ze hunkeren naar ergens bijhoren of bij zichzelf kunnen horen en slagen daar niet altijd in.' En er is ook dat eigen lijf dat aan het veranderen is: meisjes die vrouw worden. 'Die lichamelijkheid is heel belangrijk in het boek', vertelt Lies.

Lies genoot een opleiding als scenarist. De beeldende taal laat toe heel hard in te zoemen op het lichaam. 'Wat veroorzaakt dat inzoemen? Ontstaat er een soort abjectie of lust?'

'Waarom fascineren die jonge meisjes je zo?', vraagt Chantal Pattyn. 'Ik ben er natuurlijk zelf ook één geweest', gaat Lies die dertig is geworden, verder. Ik vind het fascinerend om heel veel verschillende vrouwen in verschillende werelden te plaatsen en vanuit die logica naar de wereld te laten kijken en af te vragen: 'klopt dit eigenlijk wel voor mij? Dat jong meisje waarin ik opgroei, wil ik dit?'

West-Vlaanderen

In haar bundel legt Lies de link tussen eenzaamheid en lintbebouwing. 'Je zoekt als schrijver naar beelden die iets zeggen. Bij lintbebouwing staan huisjes allemaal naast elkaar, net als 'bange mensen op feestjes', verduidelijkt Lies. 'Hoeveel West-Vlaamderen zit er in dit boek?', vraagt Chantal. Het typische - de velden, de openheid die er in Antwerpen waar ze woont, helemaal niet is - koestert ze en heeft ze proberen mee te nemen in de verhalen.

In West-Vlaanderen, waar er vooral in zichzelf gepraat wordt in plaats van met elkaar, zijn ze heel sterk in verbeelden: in handelingen zit vaak de taal, vindt Lies.

De taal van pijn

Haar opleiding als scenariste sijpelt door in de bundel. Als schrijfster is ze heel vaak aanwezig en wijst ze de lezer de weg. 'Ik hou enorm van het kader op te leggen en te zeggen: 'dit ga ik nu vertellen' en 'dit is nu niet belangrijk'. Het is een spel: instructies geven net als in een scenario.

Ze laat de personages vanalles doen, het is een ode aan de verbeelding, het is vaak heel tragisch maar opgeschreven met een zekere lichtheid, vindt Chantal. Met korte zinnen beschrijft ze wat haar personages doen. Het gaat vaak over pijn: pijn omwille van de ouders, het leven, in de liefde, kortom vanalles-pijn. Pijn wordt met pijn beantwoord: er wordt heel veel geprikt in het boek. De verbinding met het lichaam gebeurt vaak via pijn.

Wat is de taal van pijn? In het boek gaat ze ook op zoek naar die kenmerken van pijn, maar ook de kleur van leed. Het is moeilijk om een definitie van pijn te geven, het is net zoals ' het water vangen'. Dat lukt niet, net als iedere poging om de waarheid te beschrijven. Ze verwijst in het boek ook naar Oscar Wilde: 'de levens die we lijken te leven, zijn zelden de levens die we leiden.' Daar gaat het boek dus ook over: over liegen.

Lies geeft les aan anderstalige nieuwkomers en in 'Het water vangen' brengt ze het aangrijpende verhaal van Omar, asielzoeker.

Chantal Pattyn over 'Het water vangen' van Lies Gallez:

'Het water vangen gaat met intense tragiek gepaard, maar ook met een sprankelende taal en een pak verbeelding. De schrijfster zelf is aanwezig door de lezer te zeggen wat ze van plan is, of niet, met een verhaal. En 1 keer lees je een verhaal dat uit het leven zelf komt: dat van Omar, de asielzoeker. Vanuit verschillende perspectieven jaagt ze de waarheid achterna, om te beseffen dat er nooit 1 waarheid is, maar alleen anders beleefde realiteiten. Hulde!'

Herbeluister hieronder Lies Gallez in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief