Het onderzoek van wijlen Tanguy Eeckhout over de belangrijkste naoorlogse privé-kunstverzamelingen in België nu ook in een boek

Non-fictie Klara

België lijkt een hotspot voor hedendaagse kunstverzamelaars. Er zijn in ons land schitterende privé-collecties aangelegd, met veel toewijding en kennis van zaken. Hoe dat gekomen is, onderzocht kunsthistoricus en MDD-curator Tanguy Eeckhout in zijn doctoraat. Zijn vroege dood in 2018 maakte een abrupt einde aan zijn onderzoek. Zijn promotor Steven Jacobs redigeerde nu samen met Maarten Liefooghe het onvoltooide doctoraat van wijlen Tanguy Eeckhout. Het resultaat van zijn werk is te lezen in 'Maisons d'art Moderne. Privé-verzamelingen in België 1945 - 1980'.

Een boek over de bijzondere rol die privé-verzamelaars van moderne kunst hebben gespeeld in ons land vanaf de Tweede Wereldoorlog. Van Tony, vader van Anton Herbert, het echtpaar Dhondt-Dhaenens, Philippe Dotremont, Bertie Urvater tot Herman Daled die deze maand overleed.

Pompidou nodigde Steven Jacobs uit in de radiostudio om het te hebben over dit waardevol onderzoek. Een aantal van die collecties, opgedeeld volgens twee generaties verzamelaars, worden in het boek belicht.

Beluister hieronder Steven Jacbos in Pompidou over de moeilijkheid van deze opdracht, het waarom van de afbakening in tijd, de opdeling tussen de 'cultuurgeneratoren' en de 'avant-gardisten' en wat er met deze collecties is gebeurd.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief