Xander Kindt is de jongste recensent op langzullenwelezen.be

LangZullenWeLezen

't Is Wereldboekendag! LangZullenWeLezen is heel dankbaar voor de levendige gemeenschap op haar boekenplatform, langzullenwelezen.be. Voor Wereldboekendag zetten we graag enkele trouwe en actieve gebruikers in de kijker. Xander Kindt is met zijn 16 jaar onze jongste recensent.

1. Wie ben je en wat doe je in het leven? En welke plaats nemen boeken in in jouw leven?

  Ik ben Xander, 16 jaar oud en een boekenwurm met een Pinterestverslaving. Maar vooral iemand met een liefde voor taal. Ik ben gefascineerd en deel deze fascinaties ook graag. Ik ben iemand die zoals vele anderen een verschil wil maken.

  2. Welk genre van boek trekt jou aan?

  Alles, maar dan ook echt alles. Ik denk dat een goed boek in elk genre bestaat. Het vaakst lees ik literaire romans en poëzie, maar ook een kookboek tot een kinderverhaal kan me soms plezieren. Ik hou van de vrijheid die ik terugvind in gedichten, daarom lees ik graag romans die geschreven zijn in poëtische taal. Aanraders blijven op dat gebied Lize Spit en Marieke Lucas Rijneveld.

  3. Het is Wereldboekendag! Welke internationale klassieker of auteur is jouw favoriet? Wanneer en waar las je dit boek?

  Er zijn een paar boeken die ik vaak herlees, en mijn favoriet verandert zo vaak als dat ik een boek uit de kast haal. Voor nu zeg ik: ‘Grief is the Thing with Feathers’, oftewel: ‘Verdriet is het ding met veren’ van Max Porter. Een boek waarin een kraai (als een soort duistere Mary Poppins die pas weggaat als je hem niet meer nodig hebt) en een vreemde fascinatie voor Ted Hughes mee de fundamenten vormen voor het rouwproces van een vader en zijn twee zonen. Het boek werd me al een paar keer aangeraden, maar ik las het pas voor het eerst in de lente van 2020. Ik herinner me nog hoe ik op het bankje in onze tuin zat en hoe leeg ik mij voelde toen ik het boek dicht sloeg. Alsof ik had kunnen huilen, maar daar de verantwoording niet voor vond, aangezien het op het einde goed lijkt te gaan met de familie. Het is een prachtig en vlot geschreven boek, maar tegelijk ook zo een oprechte en warme vertelling over liefde en gemis. Zowel het origineel als de Nederlandse vertaling van Saskia van der Lingen zijn echte aanraders!

  4. Je laat regelmatig een recensie bij een gelezen boek na op langzullenwelezen.be en inspireert zo andere lezers. Waar haal jij je boekentips of inspiratie voor je volgende boek?

  Ik volg de richting Woordkunst-Drama aan de Kunsthumaniora in Antwerpen en daar zijn we wekelijks met boeken bezig. Maar ook met vrienden gaan de gesprekken wel eens over boeken en auteurs. Al denk ik dat vandaag de dag ook de digitale platformen niet meer weg te denken zijn. Als je op Instagram de juiste accounts volgt en af en toe wat googelt ben je al goed op weg.

  5. Welk boek ben je nu aan het lezen?

  Momenteel lees ik ‘Mijn lieve gunsteling’. Bij Marieke Lucas Rijneveld overstijgt de taal het boek, dat is iets wat je ook merkte bij haar debuutroman ‘De avond is ongemak’. In deze roman gaat ze verder op thema’s die ze in haar debuut al even aanraakte zoals puberteit, verlies en misbruik. Ik vind het moedig hoe ze het aandurft een verhaal over kindermisbruik te vertellen uit het standpunt van de dader in plaats van het slachtoffer, wellicht komt het daardoor dat het boek gemengde gevoelens bij me oproept, van minachting tot medelijden. Haar taal is duidelijk aanwezig, ik vermoed dat het daardoor komt dat niet iedereen haar stijl apprecieert, mij kan ze in ieder geval enorm bekoren. Wederom: zowel haar debuut als tweede roman zijn heel sterk geschreven.

  Xander Kindt is de jongste recensent op langzullenwelezen.be
  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief