Xander De Rycke schrijft tweede biografie: Bekend en bescheiden

Biografie Radio 1

Xander De Rycke brengt vandaag z’n biografie ‘Bekend en bescheiden’ uit. Een rauw verslag van z’n jeugd, en een eerlijk relaas van de ups en downs in z’n comedycarrière en volwassen leven. Hij kwam bij Vincent Byloo langs om erover te vertellen.

Op zijn 23 schreef hij al zijn eerste biografie. En nu 10 jaar later schrijft hij een nieuw boek. In de laatste 5 jaar heeft hij zaken gedaan zoals podcasts die hem herdefiniëren. Er was dus nood aan een nieuwe biografie volgens hem.

Het is een rauw boek, want hij schept een redelijk ontluisterend beeld over hoe het was om bij zijn moeder op te groeien. Er zit 6 maanden tussen hoe hij bij zijn moeder leeft en dan zijn leven in stand up comedy start. Zijn moeder was werkloos, de huizen waar hij woonde waren erg in verval, er werd niet naar hem omgekeken. Zijn schoolsituatie was ok. Hij was niet ondervoed, kleren waren proper, er was geen reden om aan de alarmbel te trekken. Maar hij voelde wel schaamte. In 2001 is hun huis afgebrand en zijn moeder was zwaar verbrand en lag 1 jaar in het ziekenhuis. Hij was toen 13 jaar en besefte dat zijn situatie thuis niet helemaal normaal was. Het werd problematisch ook op school omdat hij schoolwerk met zijn computer moest beginnen maken. 'Maar door die brand is er een reset gekomen', vertelt De Rycke.

'Bart Cannaerts is misschien wel de uitzondering op de regel omdat hij een goede jeugd gehad heeft, de meeste stand up comedians hebben daddy-issues. De kleine muisjes worden vaak de creatievelingen. Het is altijd een tegenreactie', gaat De Rycke verder.

Een belangrijk kantelmoment in het boek, is het moment dat hij bij zijn beste vriend en zijn ouders gaat wonen en hij meedoet aan een comedywedstrijd. In het vijfde middelbaar is hij met school gestopt, toen hij 18 was, want hij had al 2 keer gedubbeld. Hij begon te werken en toen was er die wedstrijd, die hij dan meteen won. En dat was een wedstrijd voor 1000 man en toen wist hij: 'dit is het'.

Kort daarna kwam het programma 'De comedy comedian cup' op Canvas en daar brak hij door. Maar hij kijkt er met gemengde gevoelens op terug. Nu snapt hij de perceptie die rond hem hing. Hij werd neergezet als de rebel, die nooit afspraken nakwam. Maar hij woonde in Zeeland, sliep er op een matras bij een vriend, hij geraakte gewoon niet altijd op de afspraak.

Het boek eindigt heel hoopvol. Hij is blij met zijn situatie nu. Door corona stortte in maart alles een beetje in: werk viel weg, relatie liep op de klippen, hij herstelde een maand van corona. Maar hij is meteen met een nieuwe show uit die diepe periode geraakt. 'Dat zou een paar jaar geleden zo niet gelukt zijn', besluit De Rycke.

Herbeluister het interview in Byloo op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief