Wouter Cajot van boekhandel 'Stad Leest' tipt 10 boeken

Boekentips LangZullenWeLezen

Vanaf nu tipt er elke week iemand uit de boekensector zijn of haar boekentop 10 op langzullenwelezen.be.

We bijten de spits af met Wouter Cajot van 'Boekhandel Stad Leest' in Antwerpen. Tot voor kort kon je hem zien op de Nederlandse televisie. Hij gaf er 3 seizoenen lang boekentips in 'De Wereld Draait Door'. Maar in maart kwam er een einde aan dit programma.

Vlaamse en Nederlandse kijkers hielden van zijn boekentips. In het laatste seizoen werd hij dan ook lid van het 'all stars'- boekenpanel. Op de site van zijn boekhandel is hij recent met zijn eigen videoreeks met boekentips gestart. Ook wij wilden vermijden dat Wouter in een zwart gat zou vallen en vroegen hem daarom naar zijn top 10.

Hieronder geeft Wouter een beetje meer uitleg bij zijn lijst van favorieten.

FICTIE

1. Max, Mischa & Het TET-Offensief / Johan Harstad

Waanzinnig boek van meer dan 1200 pagina’s. Dit is een boek dat je leven verandert en waarvan je wou dat het nooit stopte. Het boek vertelt niet alleen het verhaal van Max & Mischa, twee geliefden, maar het is ook een hypnotiserende trip langs de geschiedenis van Jazz, Rothko en de Vietnamoorlog. Maar bovenal draait deze volstrekt verslavende roman om de vraag: hoe lang moet je weg van huis zijn voordat het te laat is om terug te keren?

2. Testament / Nina Wähä

Erg vlot en goedgeschreven boek over een grote familie met een tirannieke vader. De oudste kinderen beslissen om met Kerst het probleem van de vader voor eens en altijd op te lossen. Dit boek is een echte pageturner.

3. Zwarte Schuur / Oek de Jong

Wanneer de 60-jarige kunstenaar Maris op het toppunt van zijn carrière zijn overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum opent, wordt hij geconfronteerd met een misdaad uit zijn jeugd. Zwarte schuur is een roman over leven met trauma en de verwerking ervan en over de kracht van een grote liefde. Oek de Jong is een auteur die hier in Vlaanderen een groot publiek verdient.

4. Wil / Jeroen Olyslaegers

Als er een boek niet mocht ontbreken in mijn lijstje was het dit wel. WIL speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en is een brutale, ambitieuze en veelzijdige roman waarin niemand de dans ontspringt. Olyslaegers houdt de lezer een spiegel voor zonder te oordelen en weet perfect de connectie te vinden met het nu.

5. Zwerveling / Peter Van den Ende

Dit is een prentenboek voor de hele familie. Het vertelt het avontuur van een papieren bootje dat de zeven zeeën afvaart. Eigenlijk bepaal je het verhaal zelf want dit boek is zonder tekst. Zwerveling is een uniek boek van een unieke illustrator.

NON-FICTIE

1. De Meeste Mensen Deugen / Rutger Bregman

Bregman is een van de meest interessante denkers van dit moment. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden?

2. Haaienkoorts / Morten Strøksnes

Twee vrienden besluiten samen om een Groenlandse haai te vangen op de manier zoals hun voorouders dat ook al deden. De een is schrijver, de ander kunstenaar en woonachtig op het eilandje Skrova. Hun avonturen op zee worden afgewisseld met aanstekelijke overpeinzingen van Strøksnes over al het leven onder het wateroppervlak. Hij wisselt net zo gemakkelijk existentiële vragen af met een (onvrijwillige) duik in een maalstroom. Het resultaat is een zeer onderhoudend boek over de wereld onder het zoute wateroppervlak waarin mythologie, wetenschap, geschiedenis en literatuur samenkomen.

3. Waagstukken / Charlotte Van den Broeck

Waagstukken is niet enkel het relaas van dertien architecten wiens laatste project hun zwanenzang geworden is maar ook een persoonlijke zoektocht. In een tocht langs hun laatste bouwwerken onderzoekt ze het verband tussen persoonlijk en publiekelijk falen, tussen het belang van de openbare ruimte en de autoriteit van de (doorgaans mannelijke) architecten. En natuurlijk is er een verband tussen bouwen en schrijven – want is niet alle scheppen een vorm van waaghalzerij?

4. Sakura, Hoe een Engelsman de Japanse Kersenbloesem redde / Naoko Abe

Dit prachtige boek vertelt het verhaal van een opmerkelijke man, die getuige was van een beladen eeuw vol conflicten en verandering. De lezer volgt de sakura als symbool aan het keizerlijk hof, via de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, tot aan de hedendaagse fascinatie voor deze iconische bloesem. Nooit gedacht dat ik zo enthousiast zou zijn over een boek over bloesem.

5. De zijderoutes, Een nieuwe wereldgeschiedenis / Peter Frankopan

Het gebied ten oosten van de Middellandse en de Zwarte Zee tot aan de Himalaya, dwars door Centraal-Azië tot diep in China en India, was duizenden jaren het middelpunt van de aarde. Het is de bakermat van onze beschaving, waar meer dan 2500 jaar v. Chr. , metropolen ontstonden als Harappa en Mohenjodaro met een bevolking die in de tienduizenden liep. Het is ook het gebied van de zijderoutes – handelsroutes maar ook verbindingswegen waarlangs opvattingen, religies, ideeën, cultuur én ziektes zich konden verspreiden. Hier begint Peter Frankopan zijn nieuwe wereldgeschiedenis. Na de eerste zijderoutes ontstonden er andere: de slavenroute, de goudroute, de route naar het zwarte goud. Maar in onze eenentwintigste eeuw zijn nieuwe routes aan het ontstaan die een grote gelijkenis vertonen met die allereerste, die Centraal-Azië doorkruisten.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief