Erik Van Grieken

Wouter Cajot las 'Zes graden' : 'hoe ziet de wereld eruit mocht de gemiddelde temperatuur op aarde stijgen?'

Non-Fictie Interne Keuken

Mark Lynas schetst onze toekomst: hoe ziet de wereld eruit mocht de gemiddelde temperatuur op aarde stijgen met één graad. Per hoofdstuk doet hij er een graadje bij. Wat als er twee graden bijkomen, of drie of vier graden... hij gaat door tot zes graden.

Ach, wat maakt een halve graad meer of minder nu uit, hebben wij wel eens gedacht. In 2015 hebben de wereldleiders in Parijs afgesproken dat ze zich 'zullen inspannen' om de temperatuurstijging onder 1,5°C te houden. We zijn vijf jaar verder, en de kans dat we die doelstelling halen is miniem. We zullen ons moeten voorbereiden op een wereld die 2 graden warmer is.

Ach, een halve graad, dachten wij dus. Wellicht heeft u net als Sven en Koen van Interne Keuken al eens gecheckt hoe hoog de straat ligt waar u woont en of het water van de dreigende zeespiegel tot aan uw voordeur zal komen.

De +2 gradenwereld is niet te vergelijken met vandaag en bijzonder onaangenaam: woeste stormen, extreme hitte, droogte, voedselschaarste, vluchtelingen. Bij +3°C komt de beschaving ernstig in gevaar, schrijft Lynas. Bij +4°C dreigt een wereldwijde maatschappelijke ineenstorting. Bij 5°C wordt het grootste deel van de wereld biologisch onleefbaar. Bij 6°C slaat het opwarmingsproces volledig op hol.

Maar het is nog niet te laat. Het is nog nét niet te laat.

Wouter Cajot heeft 'Zes graden' voor Interne Keuken gelezen.

Herbeluister het gesprek op Radio 1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief