Win de hele zomer lang boeken uit de lijst '20 om te lezen in de zomer van 20'

Boekentips LangZullenWeLezen

Nog op zoek naar spannende en ontspannende vakantieboeken? Laat je inspireren door wat de lokale boekenwinkels deze zomer aanprijzen.

'20 om te lezen in de zomer van 20'

De leestips van de boekhandel zijn verzameld in de lijst ’20 om te lezen in de zomer van 20’ van LangZullenWeLezen. Een mix van actuele titels, fictie en non-fictie, spannende en ontspannende boeken. Ideale lectuur dus om van te genieten aan het zwembad, in de tuin tijdens een staycation of in het zomerhuis waar de titel van het nieuwe boekenprogramma van Lieven Van Gils op Radio 1 naar verwijst.

Win boeken!

De hele zomer lang kan je op langzullenwelezen.be en Radio1.be deelnemen aan de zomerboekenquiz en maak je elke week kans op boeken uit de lijst ’20 om te lezen in de zomer van 20’. Wekelijks schotelen we 2 nieuwe vragen voor en hoe vaker je deelneemt hoe meer punten je spaart en hoe meer kans je maakt om op het einde van de zomer het superpakket met àlle 20 boeken uit de lijst te winnen.

Neem hier deel aan de wedstrijd en win je vakantieboeken!

Dé lijst met 20 boeken

Fictie:

1. Aan het einde van de nacht - Nir Baram

Tegen de achtergrond van de voortdurende politieke onrust in Israël, de onvermijdelijke dienstplicht en de eisen die de maatschappij aan jongens stelt om een man te zijn, ontvouwt zich een universeel verhaal over vriendschap en familie, verdriet en liefde.

Herbeluister de recensie van Midden-Oosten-experte Brigitte Herremans in Pompidou op Klara.

2. De nieuwe rivier - Eva Meijer

De rivier spleet de aarde in tweeën. Wetenschappers vermoeden dat grootschalige boskap voor de lokale sojateelt de oorzaak is; dorpsbewoners denken aan wraak van de oude goden. Wanneer Janet Stone, een Engelse journaliste op onderzoek uitgaat, komt ze erachter dat het land wordt opgeslokt door veel meer dan de rivier. 'De nieuwe rivier' is een hallucinante eco-detective, waarin Eva Meijer een volstrekt originele wereld schetst.

3. De onbevlekte – Erwin Mortier

In 'De onbevlekte' keert Marcel terug naar huis in een laatste poging om uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn grootoom, die als Vlaamse nationalist aan de oorlog begon en als SS-soldaat aan het oostfront stierf. In deze schitterende roman vertelt Erwin Mortier andermaal een donker familieverhaal, waarin de Vlaamse klei nietsontziend wordt omgewoeld om het duistere verleden aan het licht te brengen.

Herbeluister Erwin Mortier over 'De onbevlekte' in het radioprogramma Pompidou met Chantal Pattyn.

4. De vlinderkamer – Lucinda Riley

Posy Montague moet de pijnlijke beslissing nemen om het vervallen landgoed van haar familie te verkopen. Dan keert haar eerste liefde, Freddie, terug in haar leven. Welk geheim draagt hij met zich mee? En wat heeft het landgoed van haar familie daarmee te maken?

Lucinda Riley is vooral bekend van haar boekenreeks ‘De zeven zussen’. Herbeluister Anja Daems, radio- en televisiepresentatrice over Lucinda Riley

5. De spiegel & het licht – Hilary Mantel

‘De spiegel en het licht’ is het daverende slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht aan het Engelse hof bereikt. Het is een portret van een jager en een prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man.

Nicky Aerts, presentatrice van Pompidou, is doorgaans niet zo wild van historische romans, maar ‘De spiegel & het licht’ is volgens haar een topper in het genre. Lees hier waarom.

Luister ook naar de podcast van Boeken FM over 'De spiegel & het licht'.

6. In hechtenis – Nicci French

'In hechtenis' gaat over Tabitha, een vrouw die vast zit in een huis van bewaring, beschuldigd van moord op buurman Stuart Rees. Van de bewuste dag kan ze zich echter haast niets herinneren, ze leed aan een depressie. Toch denkt ze dat ze onschuldig is. Wanneer ze merkt dat haar beoogde advocaat hieraan twijfelt, besluit ze zelf haar verdediging op zich te nemen. Maar dat blijkt lastig vanuit de cel. En dan begint het verhaal.

'Een aanrader voor iedereen die snel wil lezen en van spanning en avontuur houdt', besluit Radio 2 - Madam Anja Daems die het boek las en grote fan is van het schrijversduo Nicci French.

7. Val – Toni Coppers

Alex Berger, een wat bijzondere privédetective, leeft teruggetrokken in Oostende. In Londen wordt Roisin Benting, eenentwintig en in de fleur van haar leven, in haar loft koelbloedig gewurgd. Langzaamaan raakt hij verstrikt in het moordonderzoek. Aan de zijlijn blijven staan, blijkt plotseling geen optie meer.

Herbeluister Toni Coppers over 'Val' op Radio 2.

8. 1794 - Niklas Natt Och Dag

Een moeder rouwt om haar dochter die tijdens haar huwelijksnacht is vermoord. Als niemand dit sterfgeval wil onderzoeken, klopt ze aan bij de enige persoon die nog over is; een eenarmige tuchtwacht die rouwt om zijn dode vriend. In Danvikens hospitaal, aan de rand van Stockholm, wordt een jonge edelman gekweld door de walgelijke misdaad die hij heeft gepleegd.

In ‘1794’ bewijst de Zweedse schrijver Niklas Natt Och Dag dat hij nog lang niet klaar is met zijn onverbloemde schildering van de donkerste hoekjes van Stockholm aan het einde van de achttiende eeuw.

9. De kolibrie - Sandro Veronesi

In ‘De kolibrie’ volgen we de levensloop van Marco Carrera, een man die als kind een groeistoornis had en ‘de kolibrie’ werd genoemd, een van de kleinste vogels ter wereld. Hij is een held van onze tijd zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven.

Volgens Gaea Schoeters is ‘De kolibrie’ een typische Veronesi. Dit vertelt ze aan Nicky Aerts in het radioprogramma Pompidou. Ook Lucas Vanclooster tipt het boek en volgens Lieven Van Gils is 'De kolibrie' hét zomerboek van 2020.

10. Zo’n leuke leeftijd - Kiley Reid

Dit boek is het debuut van Kiley Reid, verscheen eind 2019 en is momenteel wereldwijd een hit.

Centraal staat Emira Tucker, 25 jaar, gekleurd en net afgestudeerd en niet goed wetend welke richting het uit moet in haar leven. Ze heeft een halftijdse kantoorjob en voor het overige babysit ze bij een rijk gezin. Dat gezin is het andere spil in het verhaal met als draaischijf de moeder, Alix Chamberlain, 33 jaar en influencer, bevoorrecht, wit én rijk, ze vindt zichzelf progressief en wil vooral relevant blijven. Ze heeft haar eigen bedrijf en deelt als influencer graag al haar wijsheden met andere vrouwen zodat die hetzelfde kunnen doen en bereiken. Het boek is heel entertainend, maar als snel duikt een ongemakkelijk gevoel van ras & privileges op.

Herbeluister Leila El Dekmak die het boek een echte aanrader vindt en erover vertelt bij Annelies Moon in Culture Club op Radio 1.

Non-fictie:

1. Sakura - Naoke Abo

Het boek ‘Sakura’ van Naoke Abo vertelt het autobiografische verhaal van een ornitholoog, Collingwood Ingram, die na 20 jaar opnieuw Japan bezoekt en opmerkt dat de iconische kersenbloesem een achteruitgang kent in soortendiversiteit. Slechts een gekloonde kers domineert het landschap. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreert de oorspronkelijke bloesem nog steeds. Hij besluit de soort te repatriëren.

Herbeluister de recensie van Koen van Synghel over 'Sakura' in het radioprogramma Pompidou op Klara.

2. De levende berg - Nan Shephard

De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de essentie van de natuur. Haar levenslange zoektocht leidde tot het schrijven van deze klassieke bespiegeling over de bergen en onze fantasierijke relatie met die woeste wereld. Shepherd schreef ‘De levende berg’ tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar liet het manuscript liggen, totdat het in 1977 werd gepubliceerd en direct werd erkend als een meesterwerk.

3. Kinderen van de Holocaust – Piet Boncquet

De Holocaust maakte in België tienduizenden slachtoffers. Voor Joden die het overleefden, zou de oorlog nooit voorbij zijn. De getuigenissen uit de spraakmakende Canvasreeks 'Kinderen van de Holocaust' zijn nu samengebracht in boekvorm.

4. Kinderen van Apate – Alicja Gescinska

Tegenwoordig spreken we in de media en de politiek veel over de leugen. In haar essay ‘Kinderen van Apate’ onderzoekt filosofe Alicja Gescinska de betekenis van de waarheid en het morele statuut van liegen.

In De Afspraak gaat Alicja dieper in op haar essay en haalt ze concrete voorbeelden aan die haar stelling illustreren.

5. De rattenlijn – Philippe Sands

In zijn boek ‘De rattenlijn’ beschrijft Philippe Sands het dagdagelijks leven van Otto Freiherr von Wächter, een nazivluchteling. Aan het einde van de tweede oorlog werd hij veroordeeld wegens ‘massamoord’. Achternagezeten door de Sovjets, de Amerikanen en de Britten, en door wraakzuchtige Poolse en Joodse slachtoffers, sloeg hij op de vlucht. Wat gebeurde er tijdens Wächters jarenlange vluchtpoging en hoe vond hij zijn einde?

6. Een ander leven – Rudi Meulemans

Rudi Meulemans reist in zijn nieuwe boek 'Een ander leven' in de voetsporen van Vita Sackville-West, Harold Nicolson en James Lees-Milne. Het waren drie schrijvende Britten met een grote voorliefde voor het Engelse landleven. Ze deden het ene landgoed na het andere aan, als een pelgrimage langs iconen uit betere tijden. Die reis maakt Rudi Meulemans opnieuw in dit boek.

Herbeluister Rudi Meulemans in Interne keuken op Radio 1.

7. GR5 – Sophie Allegaert

GR5 van Sophie Allegaert geeft een blik achter de schermen van de prestigieuze Eén-serie, verklapt handige tips voor wandelen, slapen en eten en legt inspirerende interviews voor met cast en crew.

8. Fysica – Lieven Scheire

Lieven Scheire houdt van fysica en toont met plezier hoe ontroerend een formule kan zijn, hoe elegant het universum, hoe grappig een theorie. Wie de fysica niet lust, heeft ze volgens Scheire nooit smakelijk geserveerd gekregen. Dat is precies wat dit boekje wel doet: mensen goesting doen krijgen.

9. Dwars door Oceanië – Wouter Deboot

De nieuwste fietstocht van Wouter Deboot brengt hem van het tropische noorden in Australië tot het zuidelijkste punt van Nieuw-Zeeland. Tijdens die helse onderneming van 7000 kilometer, bedwingt hij bloedhete vlaktes, ruige kustgebieden en winterse berglandschappen. Nog meer dan naar de prachtige natuur gaat hij op zoek naar de verhalen van de mensen die er leven.

Herbeluister Wouter Deboot bij De Madammen op Radio 2.

10. Japan in 100 kleine stukjes - Paulien Cornelisse

‘Japan in 100 kleine stukjes’ van Paulien Cornelisse schotelt allerlei weetjes en rariteiten van Japan aan de lezer voor. Ook zitten er rake observaties bij van de Japanse taal, zoals enkel Paulien Cornelisse dat kan.

Herbeluister Pauline Cornelisse in Culture Club op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief