Wim Opbrouck debuteert met novelle 'Hij wist het niet meer'

Fictie VRT NWS

Acteur en theatermaker Wim Opbrouck kreeg een tijdje geleden een complete black-out op het podium. Hij wist niet wat hem overkwam, schaamde zich ervoor en durfde er zelfs niet over te praten met zijn vrouw, vrienden en familie. Uiteindelijk zag hij zijn black-out onder ogen, en schreef hij een boek op vraag van de organisatie‘Te Gek?!’ en gaf het de titel: ‘Hij wist het niet meer’

Over 'Te Gek?!'

'Te Gek?! is een organisatie die zich inzet voor het bespreekbaar maken van mentale problemen. 'Ze maken al jaren prachtig artistiek werk. 'Een organisatie die ik een zeer warm hart toe draag', vertelt Wim Opbrouck in De Afspraak. Dit jaar is het centrale thema van 'Te Gek?!' burn-out en depressie. De organisatie vroeg of hij er een voorstelling over wilde maken én een novelle schrijven. De theatervoorstelling 'Ik ben de walvis' tourt momenteel door Vlaanderen en het boek 'Hij wist het niet meer' ligt in de winkel.

Debuut

'Ik ben geen echte schrijver maar een verhalenverteller. Het is de eerste keer dat ik me daaraan heb gewaagd. Het verhaal gaat over Willem De Wachter, het hoofdpersonage en acteur staat op scéne van de première van een stuk en krijgt een black-out. Dat zijn dingen die veelvuldig gebeuren en Wim Opbrouck heeft zelf al honderden 'blancs' gehad. 'Je hebt een black-out en in alle gevallen red je je daaruit: je hebt een veilig vangnet, je hebt andere acteurs. Zo'n black-out is een moment van stilstand. Maar wat als je daarin blijft hangen? Wat als het niet komt? Het is een soort nachtmerrie voor acteurs. Maar ook voor wetenschappers en politici (ook aanwezig in de studio van De Afspraak). Iedereen kent het gevoel.'

Wim getuigt over zijn persoonlijke black-out, zeven jaar geleden, die ook de insteek is van de novelle. Als je op zo'n moment opstapt is het onherroepelijk. 'Het vreeswekkende dat ons aantrekt', getuigt Opbrouck en hij vergelijkt het met hoogtevrees. Willem De Wachter in het boek blijft nadien met die angst zitten.

'Can I do it again please?'

Opbrouck verwijst naar Patty Smith die door Bob Dylan wordt gevraagd de Nobelprijs op te halen in Zweden. Ze zingt 'A Hard Rain's a-Gonna Fall' van Dylan. en na de tweede stofe weet ze het niet meer. Ze zegt: I'm sorry, I'm so sorry. Can I do it again please?'. 'Ik vond dat zo onwaarschijnlijk mooi', vertelt Opbrouck. Bezwijken onder druk. De slogan van Te Gek?! is, toepasselijk, 'Wellicht': er is wel licht.

Ook een prentenboek: 'Het lied van de bultrug'

Naast de novelle is er ook een prentenboek van Opbrouck dat eigenlijk het libretto van de theatervoorstelling 'Ik ben de walvis' is. De walvis, de bultrug is volgens Opbrouck de diva van de oceaan. Zo voelt hij zich ook soms. Bultruggen kunnen zes dagen aan één stuk zingen. Op een walvis die strandt, wordt van alles geprojecteerd. Het is een metafoor: is het een wanhoopsdaad? Is hij de weg kwijt?. Het gaat over stranden, vastzitten, diep gaan. Het roept ook beelden van eenzaamheid op, vindt presentatrice Phara de Aguirre.

Het boekje is geredigeerd door walvisexpert Jan Haelters: 'Er staat geen enkele fout in, buiten een dichterlijke vrijheid', aldus Opbrouck.

Herbekijk hieronder het fragment in De Afspraak.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief