Alle boekentips uit het eerste seizoen van 'Zomerhuis met boeken' op Radio 1

Zomerhuis met boeken Radio 1

In ‘Zomerhuis met boeken’ op Radio 1 ontving Lieven van Gils de hele zomer lang wekelijks twee gasten. Zij bespraken er noemenswaardige boeken en gaven, tot slot, ook boekentips mee aan de luisteraars. Wij lijsten deze tips hier voor jou op.

Boekentips van Alicja Gescinska en Stephan Vanfleteren

In de eerste aflevering gingen filosofe Alicja Gescinska en fotograaf Stephan Vanfleteren in gesprek over ‘Dagboek van een fotograaf’, het nieuwste fotoboek van Stephan waarin de foto’s die hij nam tijdens zijn coronawandelingen verzameld staan. Voor Alicja is het boek der boeken de Bijbel. ‘Het boek bevat alles,’ zei ze: ‘brieven, poëzie, parabels en hymnen. Je hoeft niet te geloven om de Bijbel te lezen.’ Stephan wou geen boekentip geven, maar een kijktip en raadde daarom eender welk fotoboek aan. ‘Het beeld is ook een taal,’ zei hij.


Boekentips van Karine Claassen en Björn Soenens

VRT-reporter Karine Claassen en journalist Björn Soenens vulden de tweede aflevering met het boek ‘De lengte van een oceaan’ waarin Björn de getuigenissen van gewone Amerikanen heeft opgetekend. Karine Claassen is vooral een non-fictie lezer en is verkocht aan ‘Finding Ultra’ van Rich Roll, waarin de auteur uitlegt hoe hij zijn leven heeft omgegooid door te gaan hardlopen. ‘Hij heeft in lopen een nieuwe levensstijl gevonden,’ legde Karine uit. ‘Een mantra.’ Ook Björn gaf nog een tip mee: ‘Un uomo’ van de Italiaanse schrijfster Oriana Fallaci. ‘Het hoofdpersonage is terechtgekomen in de gevangenis van Griekenland in de jaren ’70. Het verhaal gaat voor mij over het lef om moedig te zijn,’ zei hij.


Boekentips van Bart van Avermaet en Hilde van Mieghem

De derde aflevering was gewijd aan ‘De kolibrie’ van Sandro Veronesi. Acteur Bart van Avermaet en actrice Hilde van Mieghem zaten in de studio, de ene hield ervan, de andere niet. Omdat hij onmogelijk kon kiezen, gaf Bart zijn twee favoriete boeken aan ons mee. ‘Hoe Proust je leven kan veranderen’ van Alain de Botton las hij op vrij jonge leeftijd, maar staat nog steeds in zijn top drie. En ‘Duizend schitterende zonnen’ van Khaled Hoseini heeft hem bij zijn scheiding geholpen. Ook Hilde koos voor een boek dat haar heeft geholpen om afscheid te nemen van een ex-geliefde: ‘Brieven aan Milena’ van Franz Kafka. ‘Dat boek voelt wat ik voelde,’ legde ze uit.


Boekentips van Valerie Trouet en Jill Peeters

‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet stond centraal in de vierde aflevering van ‘Zomerhuis met boeken’. Valerie sprak over haar nieuwste boek met weervrouw en klimaatdeskundige Jill Peeters. Valerie is vooral een fictie-lezer en raadde daarom ook het fictieve verhaal ‘Bidden wij voor Owen Meany’ aan van John Irving. In het zesde middelbaar stond dat boek op haar leeslijst, maar ze is er nog steeds helemaal van ondersteboven. De ultieme leestip van Jill was ‘De wolkenbibliotheek’ van Stéphane Audeguy. ‘Het heeft mij een zingeving rond de dood gegeven,’ zei ze. ‘Het hoofdpersonage heeft een wolkenbibliotheek en neemt een secretaresse aan die alle boeken op volgorde moet zetten volgens de wolkenclassificatie. Op een bepaald moment sterft die man en zit de nieuwe secretaresse bij zijn opgebaarde lichaam. Ze ziet waterdruppeltje op het raam en zet het raam open, zodat de druppels verdampen. De mens bestaat namelijk voor zeventig procent uit water. Dus de dag dat je komt te gaan, verdamp je grotendeels. De doden zijn in de wolken.’


Boekentips van Michèle Cuvelier en Wim Opbrouck

In de vijfde aflevering kwamen radiopresentatrice Michèle Cuvelier en acteur Wim Opbrouck langs in de studio. Zij bespraken ‘Max, Mischa & het Tet-offensief’ van Johan Harstad. Het beste boek allertijden is voor Michèle ‘De correcties’ van Jonathan Franzen. Het is een coming of age verhaal met een Amerikaanse slag, en gaat over de complexiteiten van het leven. Wim gaf als tip ‘De wereld van gisteren’ van Stephan Zweig mee. Alsook ‘De zonnekoning’ van Johan op de Beeck, een boek dat gaat over Lodewijk de Grote. ‘Je wordt een vriend van die man,’ zei Wim.

Boekentips van Frederik Willem Daem en Martin Heylen

Frederik Willem Daem en Martin Heylen waren te gast in de zesde aflevering. Zij bespraken de debuutroman van Frederik: ‘Tekens van leven’. Het boek ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ van Haratischwilli is Martin zijn ultieme leestip. Het verhaal is een familiegeschiedenis van 1300 bladzijdes dat gaat over de Sovjet Unie. Frederik stelde graag het boek ‘G.’ voor van John Berger, de schrijver die vooral bekend is van ‘Ways of seeing’, een reeks over beeldende kunst.


Boekentips van Linde Merckpoel en Rudi Vranckx

In de voorlaatste aflevering bespraken Linde Merckpoel en Rudi Vranckx meer dan een kookboek alleen. Met ‘Falastin’ van chef-kok Sam Tamimi en journalist Tara Wigley worden niet alleen gerechten op tafel gelegd, maar ook dagdagelijkse en politieke anekdotes uit Palestina. Linde Merckpoel raadde ons ‘The Underground Railroad’ aan van Colson Whitehead, en Rudi Vranckx was lyrisch over ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeiffer.


Boekentips van Leen Demaré en Frieda Van Wijck

In de laatste aflevering lagen er maar liefst drie boeken op tafel: de trilogie van Hilary Mantel. Leen Demaré en Frieda Van Wijck zijn beiden fan van historische romans. Leen raadde verder ook nog ‘Butcher's crossing’ aan van John Williams. Het verhaal gaat over een student in de negentiende eeuw die naar Kansas trekt en zich aansluit bij een groep bizonjagers. Frieda koos voor een grappig boek: ‘Een korte geschiedenis van een tractor in Oekraïne’ van Marina Lewycka. ‘Een tachtigjarige geëmigreerde Oekraïner woont in Londen en ontmoet een Oekraïense immigrante die het op zijn geld gemunt heeft. Alleen zijn twee dochters doorzien de nieuwe liefde van zijn leven en proberen haar van het toneel te doen verdwijnen,’ vertelde Frieda.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief