Wie wint de Nobelprijs voor Literatuur? En mogen we weer controverse verwachten?

Literaire prijs VRT NWS

Stipt om 13 uur slaan deze witte deuren in Stockholm open en horen we welke schrijver of schrijfster de Nobelprijs krijgt. Wie zijn de kanshebbers wereldwijd? Wordt het een rustige editie of steekt er weer een storm van protest op? Ontdek hier alles wat u moet weten over de Nobelprijs Literatuur 2020.

And the Winner is...

De Caraïbisch-Amerikaanse Jamaica Kincaid? De Japanner Haruki Murakami? Het is weer die tijd van het jaar voor voorspellingen en lijstjes bij de gokkantoren. Opmerkelijk is toch dat dit enkel gebeurt voor de Nobelprijzen voor literatuur en vrede en in veel mindere mate bij de wetenschapsprijzen. De wegen van de Academie - de jury - voorspellen is hoe dan ook moeilijk.

De Nobelprijs literatuur liep de laatste jaren sterk in de kijker, in negatieve zin. In 2016 was er wat stennis over de winnaar, singer-songwriter Bob Dylan, die zijn prijs pas maanden later kwam ophalen.

In 2017 barstte een schandaal los in de Zweedse Academie, het clubje van 18 leden dat de prijs toekent. De partner van een van de vrouwelijke leden werd veroordeeld wegens herhaalde verkrachtingen. Daarna bleek dat het Academielid ook informatie had gelekt. 'Terzake' sprak daar begin dit jaar over met de Zweedse journaliste die de zaak aan het licht bracht en 18 gedupeerde vrouwen liet getuigen.

Lees verder over de geschiedenis van de Nobelprijs voor Literatuur op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief