Johan Op de Beeck

Wie was Leopold II? Na Napoleon en de Zonnekoning duikt Johan Op de Beeck opnieuw in het leven van een gekroond hoofd

Non-fictie Radio 1

'Verdient Leopold II een standbeeld? Absoluut, dan kunnen de duiven er tenminste op schijten.' De controverse is bekend. Voor Johan Op de Beeck is dit een godsgeschenk. Net nu zijn biografie van 'Leopold II. Het hele verhaal' verschijnt. Al gaat niet iedereen daar blij mee zijn, want hij wordt er niet in afgeschilderd als een gewetenloze massamoordenaar. Het is een poging om hem te begrijpen. Als kind van zijn tijd dan nog.

Dat is niet zonder risico. Er staan veel zinnen in het boek die smeken om uit hun context gerukt te worden, voorspellen Sven Speybrouck en Koen Fillet. Tijdens de uitzending van Interne keuken proberen ze zo’n studie van dik 750 bladzijden samen te vatten in een gesprek van 25 minuten. Dat kan niet anders dan fout lopen.

Er gaan mensen boos zijn. En gekwetst. Maar Sven en Koen proberen, samen met de auteur, te begrijpen hoe het allemaal is kunnen gebeuren en wat de man bezielde. Was hij een visionair of een listige imperialist? Eerst had Leopold II zijn zinnen gezet op China...

Heeft hij het schrikbewind in Congo bevolen? Uit brieven blijkt dat het niet zijn bedoeling was. Kan je je oordeel over Leopold II nog nuanceren nu de meningen zo gepolariseerd zijn? Johan Op de Beeck viel tijdens zijn research voor het boek van de ene verbazing in de andere, vertelt hij in Interne keuken op Radio 1 dat je hieronder kan herbeluisteren.

Op basis van het boek, komt er ook een podcast vanaf 10 oktober te downloaden op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief