Foto Sandra Langereis: Geert Snoeijer

Wie was Erasmus? Sandra Langereis schreef een vuistdikke biografie over de allereerste bestsellerauteur uit de wereldliteratuur

Biografie Klara

Zeven jaar schreef de Nederlandse historica Sandra Langereis aan de vuistdikke biografie over Erasmus. Er valt natuurlijk ook heel wat te vertellen over de man, bekend van onder meer 'Lof der zotheid', en inspirator van het Europese uitwisselingsprogramma voor studenten.

Pompidou wijdt twee afleveringen op rij aan het boek 'Erasmus, dwarsdenker' en doet dit samen met Sandra Langereis zelf en klassiek filoloog en filosoof Jan Papy (KU Leuven), die zowat alles weet over het humanisme in Europa.

Leven en werk van Erasmus

Wie was de humanist uit de late 15de - vroege 16de eeuw nu eigenlijk? De Nederlandse denker Erasmus leefde in spannende tijden, op de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. De humanist reflecteerde over de grote vraagstukken van zijn tijd, van persvrijheid tot godsdiensttolerantie.

Erasmus is een spilfiguur in de Europese cultuurgeschiedenis. En toch is er nog een hoop dat we niet over hem weten, betoogt historica Sandra Langereis. In haar nieuwe biografie 'Erasmus, dwarsdenker', verschenen bij De Bezige Bij, ontgint ze minder bekende aspecten uit het leven en werk van Erasmus. Ze doorploegde daarvoor onder andere de duizenden brieven die Erasmus schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen. Sandra Langereis vat de man samen als volgt:

  • de allereerste bestsellerauteur die de wereld ooit gekend heeft
  • de grootste Bijbelwetenschapper van zijn tijd
  • een van de eersten die de kracht van de boekdrukkunst begreep, toen een gloednieuw medium
  • de eerste Beroemde Europeaan

Herbeluister hieronder Pompidou met Sandra Langereis en Jan Papy.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief