De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Chen Vandeput

Vincent Merjenberg schreef met 'De grijzen' één van de meest bejubelde debuutromans van het jaar, genomineerd voor De Bronzen Uil

Debuut Radio 1

Groen Gebladerte

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in deze nieuwe reeks van 'Groen Gebladerte', een podcast met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

In de vijfde aflevering krijgt Vincent Merjenberg in Amsterdam het bezoek van Tom. De podcast staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Wie is Vincent Merjenberg?

De grijzen (2021, Atlas Contact)

Vincent is 37 en woont in Amsterdam. Neerlandicus van opleiding, en werkte lang zelf voor een uitgeverij. Tot hij besliste om voluit voor schrijven te gaan. ‘De grijzen’ is één van de meest bejubelde debuutromans van het jaar. Werkelijk elke recensie is lovend, verwonderd bijna. Een sterke roman over kwaad, waarheid, anonimiteit, verdwijnen. Met als decor een zelf verzonnen universum, dat aan elkaar hangt van de duistere geschiedenissen en steden zonder naam. Een vormexperiment met een prikkelende diepgang.

'De grijzen' is ook één van de zes kanshebbers op De Bronzen Uil die wordt uitgereikt op zaterdag 9 oktober in Gent.

Ik heb vier jaar aan mijn debuut, De grijzen, gewerkt. En als ik één bladzijde durf lezen denk ik steevast: nou, ik had er nog wel een jaartje aan willen werken (lacht)!

Vincent Merjenberg

Je bent wat je leest: de boekenkast van Vincent Merjenberg

Tom De Cock is nieuwsgierig naar de boeken die de debuterende schrijvers die hij onmoet, zelf lezen. De boeken van Merjenberg, zo’n duizend in het totaal, staan in een groot rek bij het raam. Maar de boeken die hem echt na aan het hart liggen staan in zijn schrijfhok in de tuin. 'Gewoon om naar te kijken terwijl ik werk. Als inspiratie en voorbeeld.’

De leesmicrobe kreeg hij te pakken via Roald Dahl: ‘Mijn moeder kreeg me maar niet aan het lezen. Tot ze Roald Dahl in huis haalde. Die smerigheid en dat geweld waren een schot in de roos. Vanaf dat moment was ik een lezer. En vandaag lees ik ‘m aan mijn zoontje van drie voor', vertelt Merjenberg in Groen Gebladerte.

Uit de boekenkast van Vincent:

 • Roald Dahl – De fantastische meneer Vos
 • Roald Dahl – De griezels
 • Herman Hesse – Narziss en Goldmund
 • Benjamin Labatut – Het blinde licht
 • Carlo Rovelli – Helgoland
 • Jan van Mersbergen – Naar de overkant van de nacht
 • Karl Ove Knausgård – Vader
 • Jeroen Brouwers – De zondvloed
 • J. J. Voskuil – Het Bureau
 • Jonathan Littell – De welwillenden
 • Christopher Browning – Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland
 • Roberto Bolaño – 2666
 • Horacio Quiroga – Verhalen van liefde, waanzin en dood

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief