Wie is Sholeh Rezazadeh? Luister naar Groen Gebladerte en kom meer te weten over deze beloftevolle schrijftster

Debuut LangZullenWeLezen

Groen Gebladerte

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in deze nieuwe reeks van 'Groen Gebladerte', een podcast met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

In de tweede aflevering krijgt Sholeh Rezazadeh in Amsterdam het bezoek van Tom. De podcast staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Sholeh Rezazadeh (1990)

Sholeh Rezazadeh studeerde geneeskunde in Iran, omdat het moest van thuis. Maar haar grote droom was schrijven. Die maakte ze pas waar toen ze in 2015 naar Nederland verhuisde, en meteen ook onze taal leerde – het werd ook haar taal. In 2018 won ze haar eerste literaire prijs. Dit jaar verscheen haar debuut De hemel is altijd paars, dat intussen al aan de zesde druk zit. Ze voegt een zinnelijke, melodieuze maar ook breekbare dimensie toe aan het Nederlands.

Op 9 oktober ontving Sholeh Rezazadeh De Bronzen Uil Publieksprijs.

Ik wilde me geen vreemdeling voelen in Nederland. Ik besliste om in het Nederlands te schrijven, zodat Nederland én het Nederlands mijn plek zouden worden. Ik denk dat dat wel gelukt is.

Sholeh Rezazadeh

Je bent wat je leest: de boekenkast van Sholeh Rezazadeh

'Hoe fantastisch dat in Nederland zoveel plaats is voor boeken, in het leven van de mensen. Als je jarig bent krijg je bijna altijd een boek. Hier hebben mensen ook het geld om boeken te kopen. Dat is een grote luxe", vertelt Rezazadeh in Groen Gebladerte.

Rezazadeh leerde Nederlands met het lezen van 'Jip en Janneke' en 'Nijntje' en eenmaal de taal onder de knie schakelde ze over naar Tsjechov: 'Die had ik in het Perzisch gelezen, dus door hem in het Nederlands te lezen ontwikkelde ik een gevoel voor literaire wendingen en formuleringen. Heel interessant.'

Rezazadeh is meer fan van de Vlaamse schrijvers dan de Nederlandse. En zoals bij alle debutanten uit Groen Gebladerte krijgt Tom De Cock een huiswerkboek dat hij moet lezen vooraleer hij op bezoek komt.

De boekenkast van Sholeh Rezazadeh:

 • Maud Beersmans en Wim Tersteeg – De Opmaat (naar NT2, niveau A2)
 • Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp – Jip en Janneke
 • Dick Bruna – Nijntje
 • Anton P. Tsjechow – 15 beroemde verhalen
 • Simin Daneshvar - Savušun
 • Gabriel Garcia Marquez – Liefde in tijden van cholera
 • Gabriel Garcia Marquez – De kolonel krijgt nooit post
 • Christian Bobin – Isabelle Bruges
 • A. F. Th. Van der Heijden – Tonio
 • Forough Farrokhzad – Mijn minnaar en andere gedichten
 • Dalton Trumbo – Johnny got his gun
 • Lize Spit – Het smelt
 • Herman Hesse – Siddhartha
 • Virginia Wool - Een kamer voor jezelf

Luister naar Groen Gebladerte met Sholeh Rezazadeh

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief