Simon Debbaut - L'Ecluse

Wie is Jens Meijen, de 24-jarige Vlaamse dichter die met zijn poëziedebuut 'Xenomorf' meteen in de prijzen viel?

Debuut Radio 1

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in 'Groen Gebladerte', een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken. Van Lucebert tot Britney Spears. Voor elk wat wils.

De vierde aflevering met Jens Meijen staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Jens Meijen (1996)

De jongste uit de reeks, en een naam om te onthouden. Werkt als journalist en recensent voor o.a. Humo. Debuteerde eind vorig jaar met zijn betoverende, bezwerende dichtbundel 'Xenomorf' en sindsdien staat de kraan met lof wijd open. Hij kreeg er ook de C. Buddinghprijs voor. Hij heeft een zwak voor het postmodernisme van Charlotte Mutsaers, maar bezit ook moppenboeken. Hij werkt aan een eerste roman.

Tom De Cock ontmoet Jens Meijen in zijn ouderlijk huis, in een rustige woonwijk in het niet meer zo landelijke Paal-Beringen. Vooral het klimaat en racisme houden hem uit zijn slaap: 'Mijn bundel Xenomorf was klaar, en toen kwamen de verkiezingen van mei 2019. Ik heb de helft geschrapt en een reeks nieuwe gedichten geschreven. Eerst was de bundel ingetogen, maar door die verkiezingsuitslag dacht ik: de tijd om naar binnen te kijken is voorbij. Er moet iets veranderen.'

Ik begon te schrijven door een schrijfwedstrijd van mijn studentenvereniging, Babylon. Ik bleek het leuk te vinden om verhalen te schrijven. Toen besefte ik: als ik er iets mee wil doen, is het nu. Ik heb sindsdien elke dag geschreven. En in het begin was het rotslecht.

Boeken in de kast van Jens Meijen

Exit West van Mohsin Hamid is het boek waarvan Jens vindt dat iedereen het moet gelezen hebben. Waarom dat zo is, vertelt hij in 'Groen Gebladerte'.

Als kind was Jens fan van de reeks Waanzinnig om te weten van Nick Arnold. In zijn tienerjaren haakte hij af tot een leraar zei dat Ulysses van James Joyce het moeilijkste boek ooit was. 'Dat wou ik weleens proberen. Ik begreep er niks van, maar toen ontdekte ik: een schrijver kan doen wat ie wil. Er zijn geen regels', vertelt hij aan Tom.

Dit zijn de andere boeken die Jens tipt in 'Groen Gebladerte':

Waanzinnig om te weten (reeks) – Nick Arnold e.a.
Harry Potter (reeks)
– J.K. Rowling
500 moppen voor de jeugd
– Jan Willem van Besouw
Wachten op Godot
– Samuel Beckett
Ulysses
– James Joyce
Rachels rokje
– Charlotte Mutsaers
Hersenschimmen
– J. Bernlef
Pnin
– Vladimir Nabokov
Slaughterhouse-Five
– Kurt Vonnegut
Minder dan niks
– Bret Easton Ellis
De avonden
– Gerard Reve
Catch-22
– Joseph Heller

Beluister Jens Meijen in 'Groen Gebladerte'

Kom meer te weten over Jens Meijen: luister hier naar de vierde aflevering van Groen Gebladerte.

App Icon Apple Podcasts
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief