Chen Vandeput

Wie is Hans Depelchin? - Luister naar de eerste aflevering van een nieuwe podcastserie van Groen Gebladerte

Debuut LangZullenWeLezen

Groen Gebladerte

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in deze nieuwe reeks van 'Groen Gebladerte', een podcast met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

De eerste aflevering met Hans Depelchin staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Hans Depelchin (1991)

Hans Depelchin is net dertig en deeltijds leerkracht Woord. Op alle andere momenten is hij, met totale overgave, podiumperformer met literair-muzikale experimenten, toneelschrijver en sinds kort ook romancier. Zijn woelige stadsroman Weekdier graaft diep in de psychologie van vijf personages uit dezelfde straat, die worstelen met een veelheid aan demonen, inclusief zichzelf. Hij werkt intussen aan een nieuw boek, waarvoor hij met de tent de Elbe afreisde van bron tot monding. Er komt ook een poëziebundel en een essayreeks rond vaderschap.

De hoofdpersonages in mijn boek Weekdier zijn allemaal kunstenaars, en dat is geen toeval. Dat is mijn vak, mijn leefwereld. Dat spanningsveld: wil ik in een mooi huis wonen met een nieuwe Peugeot voor de deur, of wil ik een liederlijk artiestenbestaan. Wat moet het imago van de kunstenaar zijn? + foto instagram?

Boeken in de kast van Hans Depelchin

Zeg me wat je leest, en ik zeg wie je bent. Elk van de auteurs uit Groen Gebladerte leggen één huiswerkboek op aan Tom, dat hij MOET lezen voor hij op bezoek mag komen. Hans Depelchin koos voor De Vreemdeling of L’Etranger van Nobelprijswinnaar Albert Camus. Protagionist Meursault schiet op klaarlichte dag een man dood. Hij heeft er geen enkele verklaring voor. Hij lijkt het hele systeem van samenleving en justitie gewoon niet te begrijpen.

Hans: 'In De Vreemdeling van Camus zit een soort apathie en vervreemding tegenover de maatschappij, die volgens mij actueler is dan ooit. Steeds meer mensen gaan op zoek naar extreme ervaringen, en voelen zelfs daar amper nog iets bij.'

Ook deze boeken nemen een bijzondere plaats in de boekenkast van Hans Depelchin in:

 • Albert Camus - De mythe van Sisyphus
 • Harry Mulisch - De ontdekking van de hemel Harry Mulish
 • Salman Rushdie – Quichotte
 • Gabriel Garcia Márquez – Liefde in tijden van cholera
 • Marjan Slob – De Lege Hemel
 • Peter Verhelst – Tongkat
 • Hugo Claus – De verwondering
 • Stefan Brijs – De engelenmaker
 • Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa
 • Annelies Verbeke – Treinen en kamers
 • Max Grayson – Et alors
 • Moya De Feyter – Massastrandingen

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief