Bob Van Mol

Wie is Anna Woltz, genomineerd voor de Boon met het jeugdboek 'De tunnel'?

Literaire prijs Radio 1

'De tunnel' van Anna Woltz is een van de kanshebbers voor de Boon in de categorie kinder- en jeugdliteratuur.

Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in 'Overleven in 4B'. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: 'Alles kookt over'. Woltz studeerde Geschiedenis in Leiden en is nu fulltime schrijfster; ze heeft 25 boeken op haar naam.

Voor haar werk kreeg Anna Woltz verschillende prijzen. 'Mijn bijzonder rare week met Tess' (2013) werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en werd verfilmd.

'Honderd uur nacht' (2014) won de Nienke van Hichtum-prijs 2015, 'Gips' (2015) werd bekroond met de Gouden Griffel 2016, 'Alaska' (2016) kreeg een Zilveren Griffel en 'Zondag, maandag, sterrendag' (2017) werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. In december 2018 kwam er een serie gebaseerd op 'Gips' op televisie. En voor de Kinderboekenweek 2019 schreef Anna het Kinderboekenweekgeschenk Haaientanden. De boeken van Anna Woltz worden vertaald in 24 talen: Engels, Frans, Duits, Italiaans, Zweeds, Hongaars, Sloveens, Servisch, Albaans, Turks, Lets, Ests, Litouws, Oekraïens, Russisch, Tsjechisch, Slowaaks, Pools, Deens, Noors, Japans, Chinees, Koreaans en Taiwanees.

Anna Woltz live in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

'De tunnel' is een coming of age verhaal dat zich onder de grond in de nachten tijdens de oorlog voltrekt. 'Ik had het gevoel dat ik er niet omheen kon, dit verhaal moest geschreven worden.' Anna Woltz vertelde in Culture Club op Radio 1 over hoe een proloog dat ze al eerder had geschreven en een droom over heel intense gesprekken van een groepje schuilende jongeren voor haar de aanzet werd om haar boek 'De tunnel' te schrijven.

Herbeluister het interview met genomineerde Anna Woltz in Culture Club.

Bekijk hieronder hetzelfde interview in Culture Club.

Op VRT NU vertelt Anna Woltz meer over het genomineerde boek en wat zij zal doen als zij de Boon wint op 24 maart 2022. Bekijk hieronder de teaser:

Titus (12) over 'De tunnel' in Culture Club

Titus T. las ‘De tunnel’ van Anna Wolz dat zo begint: ‘Londen, september 1940. Dit is ons verhaal. We leerden elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten…’.

Titus is twaalf en leest graag spannende, verzonnen, geschiedenisverhalen. ‘Dan kan je in je eigen wereld gaan. Daar gebeuren andere dingen dan in het gewone leven’, vertelt hij in Culture Club. 'Het gaat dus over een meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog dat zich elke dag moet verschuilen in de metro voor de bommen en ze maakt er nieuwe vrienden. Ze vertellen verhalen aan elkaar en beleven avontuur. Het is heel spannend. En het is goed geschreven', voegt hij er nog aan toe.

Herbeluister Titus over 'De tunnel' op Radio 1 Select.

Stem voor de Boon Publieksprijs

Lezers uit Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd te stemmen voor de twee publieksprijzen van de Boon die uitgereikt worden door VRT en De Standaard.

Stem voor jouw favoriet in de categorieën fictie / non-fictie en/of kinder- en jeugdliteratuur en maak kans op één van de vier weekendjes Oostende!

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, bepaal jij dus! Opgelet: er kan maar eenmaal gestemd worden en deelnemen kan vanaf 15 januari tot en met 20 maart 2022.

Breng hier je stem uit!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief