De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

West-Vlaamse fotografe legt eeuwenoude sporttradities vast in fotoboek en Netflixreeks Human Playground

VRT NWS

Fotografe Hannelore Vandenbussche brengt de meest bijzondere sporten ter wereld in beeld met haar project 'Human Playground'. Ze reisde de wereld af om spel in al haar vormen te fotograferen, en de verhalen vast te leggen in een uniek fotoboek. Netflix pikte het idee op en maakte er een docuserie over die binnenkort wereldwijd te zien is.

Van eeuwenoude gebruiken en overgangsrituelen, tot het doorbreken van pijnbarrières, het streven naar perfectie en het vereren van dat wat heilig is… in het project 'Human Playground' staat Hannelore Vandenbussche stil bij het 'waarom' achter de eeuwenoude sporttradities. Ze woont ondertussen al 15 jaar in Nederland, maar heeft roots in Dadizele. 'Toen ik op reis een stam in Ethiopië aan het fotograferen was, leerde ik de Donga-stokvechters kennen. Tijdens dat spel sloegen ze elkaar soms letterlijk de kop in om het hart van een vrouw te veroveren', vertelt Hannelore.

'Ik vond dat eigenlijk heel fascinerend en ik wou er meer over weten, maar ik vond nergens een boek over de bijzondere sporten. Daarom besloot ik om zelf een fotoboek te maken.' Ze heeft er in totaal acht jaar aan gewerkt.

Docureeks op Netflix

Het bleef niet alleen bij een fotoboek. Vrijdag wordt de docureeks gelanceerd op Netflix, die onmiddellijk in 139 landen te zien zal zijn. 'Toen ik Mexico de Tarahumara-hardlopers, de beste duurlopers ter wereld, aan het vastleggen was, had ik een bezinningsmomentje. Ik vond dat ze zelf hun verhaal moesten vertellen en dat je ze echt moest kunnen zien lopen.'

Lees meer op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief