Wereldrecord: coverontwerp van Kuifje-album 'De blauwe lotus' brengt 3,175 miljoen euro op

Strip VRT NWS

Op een veiling in Parijs is een coverontwerp voor het Kuifje-album 'De blauwe lotus' van de Belgische striptekenaar Hergé verkocht voor het recordbedrag van 3, 175 miljoen euro, kosten inbegrepen. De tekening in gouache, Oost-Indische inkt en aquarelverf uit 1936 werd uiteindelijk niet gebruikt voor de cover van het album omdat het kleurenpalet te duur was om te drukken. Voor de veiling was er discussie over wie de rechtmatige eigenaar van de tekening was, de erven van uitgeverij Casterman of de erven van tekenaar Hergé zelf.

De Belgische striptekenaar Hergé (echte naam Georges Rémi) maakte de ontwerptekening in gouache (plakkaatverf), Oost-Indische inkt en aquarelverf in 1936. Ze bevatte zoveel kleurnuances dat uitgeverij Casterman besloot om ze niet te gebruiken voor het album, omdat het drukken daardoor te duur zou worden. Hergé maakte een andere tekening met een eenvoudiger kleurenpalet die wel genade vond in de ogen van de uitgever.

Voorafgaand aan de veiling was er een betwisting over wie de rechtmatige eigenaar van de tekening was. Volgens het ene verhaal heeft Hergé de tekening destijds geschonken aan de kleine Jean-Paul, het zevenjarige zoontje van uitgever Louis Casterman. Die vouwde de tekening in zessen om ze te bewaren. Ze is later wel verschillende malen tentoongesteld, maar Jean-Paul Casterman heeft ze nooit verkocht. Hij overleed in 2009.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief