De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Werd de corona-pandemie voorspeld in een boek uit 1981?- Christophe Vekeman geeft 10 boekentips over virussen en quarantaine

Boekentips LangZullenWeLezen

Wat we nu meemaken , hebben de meesten onder ons nog nooit meegemaakt. Dit komt zeker in de geschiedenisboeken. Er zijn heel wat auteurs die zich eerder wel al door het thema 'virussen, epidemieën en quarantaine' lieten inspireren. En er is zelfs één auteur die wel zeer profetisch schreef. Christophe Vekeman bezorgde ons deze leestips.

TIEN BESMETTELIJKE BOEKEN

1. The Eyes of Darkness van Dean Koontz

In de wetenschap dat het Chinese Wuhan de stad was waar het coronavirus zijn eerste slachtoffers maakte, is het wel erg verleidelijk Dean Koontz profetische kwaliteiten toe te dichten: in deze roman uit 1981 draait alles rond het biologische wapen ‘Wuhan-400’, dat bedoeld is wereldwijd massasterfte en helse paniek teweeg te brengen. Echt toevallig, zal je zeggen – al weet een béétje complotfan natuurlijk wel beter. Koontz zelf, op zijn beurt, houdt zich koest en reageerde vooralsnog niet op de recent ontstane heisa.

2. The Stand van Stephen King

Ook in de vierde roman van King, gepubliceerd in 1978, is het uiterst dodelijke virus in kwestie – hier ‘Captain Trips’ genaamd – een biologisch en dus door de mens zelf vervaardigd wapen. Mortaliteit en besmettelijkheid zijn beide om ter hoogst, met als gevolg dat het wel degelijk een vaart loopt: zowat de hele wereldbevolking gaat eraan.

3. La Peste van Albert Camus

Met dat al zou men nog heimwee krijgen naar die goeie ouwe pest – of althans naar de tijden dat de wereld niet zo verraderlijk klein als vandaag was. Het Algerijnse Oran in deze roman uit 1947 wordt als reactie op het uitbreken van de ziekte even daadkrachtig als doeltreffend in quarantaine geplaatst, en een jaar – en vele doden – later is alles weer min of meer koek en ei.

4. The Painted Veil van William Somerset Maugham

Soms is het kiezen in het leven, nietwaar, tussen de pest en de cholera. Bacterioloog Walter Fane stelt in deze roman uit 1925 zijn overspelige echtgenote voor een dilemma: ofwel scheidt hij van haar, tot haar grote schande, ofwel vergezelt ze hem naar het Chinese binnenland. Maar de pest is dus dat daar de cholera heerst…

5. Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez

Roman uit 1985 waarin de gele vlag die aangeeft dat er cholera aan boord van een schip is schaamteloos misbruikt wordt, als was het een vals doktersbriefje, ten behoeve van de ongestoorde liefde: Florentino en Fermina, allebei zeventigplus à propos, hebben volkomen genoeg aan elkaar en vinden het bijgevolg wel zo prettig dat hun minneschuit in geen enkele haven meer welkom is…

6. The Last Man van Mary Shelley

Mary Shelley zou de geschiedenis ingaan als de schrijfster van Frankenstein, maar een paar jaar na het verschijnen daarvan, meer bepaald in 1826, publiceerde ze deze post-apocalyptische roman waarin de wereld grotendeels het onderspit gedolven heeft tegen een epidemie. De ik-figuur begint zijn schriftelijk relaas in het jaar 2073.

7. The Scarlet Plague van Jack London

En laat 2073 nu ook het jaar zijn waarin de novelle The Scarlet Plague (uit 1912) van de Amerikaanse Jack London zich afspeelt. 2073 betekent hier: zestig jaar nadat een epidemie, want opgeruimd staat netjes, planeet Aarde netjes heeft ontvolkt. De ‘Red Death’, zo heet de vermaledijde ziektestorm in kwestie, met een knipoog naar ‘The Masque of the Red Death’, een kort verhaal van Edgar Allan Poe.

8. The White Plague van Frank Herbert

Epidemies komen duidelijk in alle kleuren voor. De witte plaag in deze roman uit 1982, van de hand trouwens van de schrijver van Dune, vindt zijn oorsprong in een IRA-aanslag die de echtgenote en de kinderen van een moleculair bioloog het leven beneemt. De man ziet geen andere keus dan zich te wreken op de wereld door een moordkwaal te creëren waar uitsluitend vrouwen aan sterven, maar die door louter mannen verspreid wordt.

9. Ruisend gruis van Willem Frederik Hermans

In Hermans’ postuum gepubliceerde roman uit 1995 zijn zogeheten ‘handplanten’, die zich tijdens het stevig handen schudden plegen voort te planten van palm naar palm, aanvankelijk nog een onschuldig lijkende rage onder de schoolgaande jeugd – tot ze behalve onverwijderbaar tevens dodelijk blijken te zijn. ‘Niets wees erop,’ eindigt het boek, ‘dat hierin ooit verandering zou komen.’

10. The Ticket That Exploded en ander werk van William S. Burroughs

‘In den beginne was het woord,’ zo staat te lezen in het Nieuwe Testament, maar of dat wel een even goeie zaak is als evangelist Johannes suggereert, daarover valt te discussiëren. Williams S. Burroughs was in elk geval een specifieke mening toegedaan. ‘Language is a virus from outer space,’ stelde hij. Kan kloppen. Het woord wordt vaak genoeg een wapen genoemd – en brengt het ene woord niet het andere voort?

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief