Wendelmoet Boersema over de afhankelijkheid van Nederland van Russische energie

Literatuur De wereld vandaag

De Nederlandse regering maakte onlangs bekend dat ze tegen eind dit jaar stoppen met de invoer van Russisch gas en Russische kolen. Wendelmoet Boersema, journaliste bij 'Trouw' en auteur van het boek 'Gronings Goud - over de macht van het gas en de rol van Rusland', geeft in 'De wereld vandaag' op Radio 1 toelichting bij deze beslissing.

Deze aankondiging komt niet als een verrassing voor Wendelmoet Boersema. Nederland volgt hierin namelijk het voorbeeld van Estland, Letland en Litouwen, die sinds het begin van deze maand geen Russisch gas meer importeren. Wel is het een politieke omslag voor Nederland, gezien zij in de recente geschiedenis de voortrekkers waren in het gebruik van Russisch gas.

'Gronings Goud - over de macht van het gas en de rol van Rusland' wordt hiermee opnieuw erg relevant. In Groningen is de productie van het gas namelijk opnieuw de hoogte in geschoten. Terwijl het net de ambitie was en is om het gas volledig te laten verdwijnen en op alternatieve vormen van energie om te schakelen.

Herbeluister het gesprek in De wereld vandaag op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief