Don Pandzou's boek 'Yaya Na Leki' is uiterst actueel nu ons koningspaar Congo bezoekt

Non-fictie VRT NWS

Koning Filip en Koningin Mathilde zijn sinds dinsdag 7 juni op bezoek in Congo. Tracy Tansia en Don Pandzou, twee landgenoten met Congolese roots, kwamen langs in De Afspraak om het over deze mogelijks historische reis te hebben.

Het koningspaar werd opgewacht door Congolese president Tshisekedi. Het was van 2010 geleden dat het paar Congo bezocht. Volgens Premier Alexander De Croo verliep de ontvangst uitbundig. In de studio van De Afspraak zitten Tracy Tansia en Don Pandzou. Tracy werkt in Congo voor de non-profit organisatie 11.11.11. Zij leverde een nota af aan het kabinet van de koning waarin verschillende voorstellen stonden over de meest gepaste manier om deze reis te volbrengen. Ze pleit voor een nederig bezoek, waarin het gesprek over dekolonisatie wordt aangekaart en eventueel in informele contacten met de Congolese autoriteiten kan gesproken worden over de mensenrechtensituatie in het oosten van Congo.

Auteur Don Pandzou kwam met zijn ouders naar België maar gaat nog elk jaar terug naar Congo. Hij heeft er dus nog vele contacten. Deze contacten waren niet op de hoogte dat de koning zou komen tot ze de grote reclameborden zagen op straat. Congo is één van de armste landen ter wereld en heel veel Congolezen zijn vooral bezig met overleven en niet met een bezoek. Pandzou schreef samen met Lieven Miguel Kandolo het boek 'Yaya Na Leki' over hoe het is om als zwarte in België te leven. De auteurs kregen na de publicatie een brief van het kabinet van de Koning om hen te bedanken om het debat levendig te houden in België.

Er wordt nu vooral uitgekeken naar de speech van Koning Filip, die zal plaatsvinden in dezelfde ruimte als de historische teospraak die Koning Boudewijn gaf in 1960. Koning Filip is de eerste koning die zal spreken over kolonisatie. Het is belangrijk dat het niet bij symboliek blijft, maar dat er wordt overgegaan tot actie.

Bekijk hier het fragment met Tracy Tansia en Don Pandzou in De Afspraak.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief