Kaat Pype

Welke boeken tipt Heleen Debruyne met de digitale zomerkaart?

LangZullenWeLezen

Heleen Debruyne schrijft. De Plantrekkers is haar debuut. Ze maakt ook radio, bij Klara. Daarnaast onderzoekt ze samen met Anaïs van Ertvelde graag vleselijkheden, in Vuile Lakens, een podcast over seks en lichaam. En ze schrijft ook regelmatig een column. In oktober verschijnt van haar 'De huisvriend', een uitgave van De Bezige Bij.

Heleen tipt met de digitale postkaart van LangZullenWeLezen de volgende boeken als ideale zomerlectuur:

  • Mefisto van Klaus Mann
    Deze roman, over de fictieve acteur Hendrik Höfgen die zich voor macht en geld laat corrumperen, gaat in op het verschijnsel van de intellectuele meeloper die een belangrijke voorwaarde vormde voor het succes van het fascisme.

  • Swing Time van Zadie Smith
    Swing Time is een coming-of-age book. Twee zwarte meisjes dromen ervan om danseres te worden. Maar enkel Tracey heeft talent. De vertelster heeft vooral veel ideeën over ritme en tijd, zwarte lichamen en Afrikaanse muziek...De roman ‘Swing Time’ beschrijft een periode van een jaar of dertig, van ongeveer 1980 tot 2010. Het was een tijd van voorspoed en bloei in Engeland met veel aandacht voor kunst en cultuur. Maar die voorspoed was niet voor iedereen weggelegd: de vertelster woonde in een mindere wijk van Londen. Ze ontworstelde zich daaraan. Maar het is de vraag of de prijs daarvoor niet te hoog was.

  • De mandarijnen van Simone de Beauvoir
    Psychiater Anne Dubreuilh leeft voor en door anderen: haar veel oudere man, haar achttienjarige dochter Nadine en haar Amerikaanse minnaar Lewis Brogan. Als ze Lewis verliest, stort haar geborgen wereld in elkaar en overweegt zij een eind te maken aan haar bestaan; uiteindelijk kiest zij echter voor het leven. In de wereld van Henri Perron, uitgever van de verzetskrant l'Espoir, speelt de liefde eveneens een voorname rol, maar zijn relaties - onder andere met Nadine, die van hem in verwachting raakt en met wie hij later trouwt - zijn nooit het belangrijkst. Wat voor Henri telt is het politieke engagement, dat zal leiden tot de bevrijding van de mens. Het hoofdthema van 'De mandarijnen' is de vraag naar de positie van de linkse intellectueel in de maatschappij; net als de Chinese mandarijn is hij afgesneden van het volk dat hij meent te leiden.
Welke boeken tipt Heleen Debruyne met de digitale zomerkaart?

Deel hier zelf je vakantieboekentips met vrienden en familie. Inspiratie nodig? Check ‘20 om te lezen in de zomer van 21’. Als je meespeelt met de zomerquiz maak je trouwens kans op boeken uit de lijst. Er staat elke donderdag een splinternieuwe vraag voor je klaar!

Winteruur met Heleen Debruyne

Op de zetel bij Wim Helsen vertelt Heleen Debruyne niet alleen dat ze zichzelf herkent in Madame Bovary van Gustave Flaubert, maar dat ze ook binnenkort een nieuw boek zal uitgeven.

Welke boeken tipt Heleen Debruyne met de digitale zomerkaart?
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief