De boekentips in de tweede aflevering van Brommer op zee

Canvas

De tweede aflevering van Brommer op zee gemist? Bekijk ze uitgesteld op VRT NU.

De boeken in Brommer op zee

Ook deze week tippen presentatoren Ruth Joos en Wilfied de Jong enkele persoonlijke favorieten. Ruth Joos kijkt uit naar het lezen van de biografie over Philip Roth van Blake Bailey. Het boek zorgt nu al voor de nodige ophef omdat de biograaf beschuldigd wordt van ongewenste intimiteiten. Philip Roth is één van Ruths favoriete romanschrijvers en ze reserveert het vuistdikke boek - 1.024 pagina's - voor aan het zwembad deze zomer.

Een ander boek dat Ruth tipt is 'Beer' van de Canadese schrijfster Marian Engel, geschreven in 1976 en nu voor het eerst in Nederlandse vertaling. 'Beer' staat in de boeken-top 100 van de beste Canadese boeken. Ook dit boek zorgt voor controverse. Waarom dit zo is, vertelt Ruth in 'Brommer op zee'. Het derde boek dat Ruth meebracht naar de studio, 'Soldatenbrieven', is nog veel ouder en dateert van 1951 toen een briefwisseling ontstond tussen de twee Vlaamse schrijfbroeders en dichters: Hugues C. Pernath en Paul Snoek, beiden op dat moment onder de wapens.

Wilfried bracht 'Verhalen uit het gekkenhuis' van J.A.M. Biesheuvel mee. Biesheuvel is de auteur van het kortverhaal van wie het programma 'Brommer op zee' de naam leent. Zijn andere tip is een fotoboek met werk van Susanne Schapowalow: 'Sophotocated Lady'. Schapowalow, geboren in Berlijn, groeide op in Hamburg en was gek op muziek. In begin van de jaren 50 kwamen daar heel wat Amerikaanse jazzmuzikanten langs die ze fotografeerde en waarmee ze zelfs op toer ging.

Twee auteurs kwamen live hun verhaal doen in de studio: A.L. Snijders en Mira Feticu.

A.L. Snijders schreef in 2019 en 2020 om de dag een kort verhaal en bedacht daarmee het nieuwe genre ZKV (zeer kort verhaal). Een gesprek over zijn twaalfde korte verhalenbundel met 337 zkv's, 'Tat Tvam Asi' (Sanskriet voor 'dat ben jij').

'Liefdesverklaring voor de Nederlandse taal' van de van oorsprong Roemeense Mira Feticu kwam in februari van dit jaar uit en werd zeer goed ontvangen. Een gesprek over haar worsteling met de Nederlandse taal enerzijds en over welke kansen die taal haar geboden heeft anderzijds.

In het Schrijfhok

In het schrijfhok ontmoet Wilfried de Jong iedere week een andere schrijver. De Jong schrijft een boodschap aan de gast die vervolgens tijdens de uitzending iets terugschrijft. Aan het einde van de uitzending komt het antwoord. In aflevering 2 wordt Esther Gerritsen in quarantaine geplaatst in het schrijfhok, in het gezelfschap van haar hond.

Online boekenclub van Brommer op zee

En er kan nog steeds mee gelezen worden met de Brommer op zee boekenclub. Deze maand leest de club 'De geschiedenis van mijn seksualiteit' van Sofie Lakmaker. Je kan meepraten in de Facebookgroep.

Gedicht in beeld

Het filmgedicht deze week is van de hand van Stefan Hertmans: 'Mont Noir'. Hertmans is net 70 geworden maar is 'in de fleur van zijn schrijverschap'. Zijn goede vriend en dichter Peter Verhelst zorgde voor een bloemlezing als verjaardagsgeschenk: 'Wij waar maar geen eind aan komt' waarin ook 'Mont Noir' is opgenomen.

Zondag 2 mei aflevering 3 van Brommer op zee met...

Zin in meer boeken? Deze auteurs worden verwacht in een nieuwe aflevering van Brommer op zee, op zondag 2 mei: Joke Joris van Casteren, Joke van Leeuwen en Said El Haji.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief