WEGENS SUCCES VERLENGD: Dichters van wacht- nog tot 18 april kan je elke avond tussen 8 en 10u bellen met een dichter

Poëzie LangZullenWeLezen

Wegens overrompelend succes, wordt het hartverwarmende initiatief Dichters van wacht met één week verlengd. Tussen 6 en 11 april werd meer dan 1.800 keer het gratis 0800-nummer gebeld.

Wie zijn de Dichters van wacht?

Huisdokters of apothekers van wacht, die kennen we. Maar nu tijdens de lockdown komt er ook zoiets als 'Dichters van wacht'. Nog tot 18 april kan je elke avond tussen 20 en 22 uur gratis bellen naar 0800 11 233 en dan krijg je een dichter aan de lijn. En de namen zijn niet min: je kan onder andere Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert of Maud Vanhauwaert aan de lijn krijgen.

'Iedere dichter mag het aanpakken zoals hij of zij het wil', verduidelijkt Moya De Feyter op Radio 1. Zij schrijft theaterteksten en poëzie en is één van de dichters van wacht. 'Sommige dichters zullen eerst een praatje slaan en dan een gedicht kiezen, anderen zullen meteen beginnen lezen. Het is een verrassing voor iedereen.'

Vanwaar komt dit bijzondere initiatief nu? 'Mensen missen contact en intimiteit en dichters missen hun optreden. Dit initiatief brengt de twee samen' vertelt Moya nog.

Wegens succes is Dichters van wacht nu verlengd tot en met 18 april. Het journaal bracht een bezoek aan Bart Moeyaert die hieraan meewerkt: 'Mensen hebben nood aan zo'n moment van stilte. Poëzie kan je helpen bij het nadenken over het leven' vertelt hij.

Ook Luuk Gruwez is één van de dichters en getuigt over een verpleegster die hij aan de lijn had: 'Ja,' zei ze, 'ik heb doden geteld vandaag en toen ik thuis kwam, heb ik geen bad genomen. Mijn handen heb ik de hele dag gedesinfecteerd, maar wat moest ik met mijn ziel? En toen ben ik bij jou en je gedicht beland.'

Een gedicht als pleister op de ziel voor wie het nu hard te verduren krijgt...

Op vrtnws.be kan je nog meer lezen en het item in De zevende dag herbekijken.

Herbeluister hieronder het interview in Espresso op Klara met dichteres Amina Belôrf.

De volledige lijst van dichters en meer info vind je ook op verblind.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief